Dlaczego porównuje akurat te dwie karty? Bo są w podobnej cenie różnica ok 20-30zł.
Chciałem ostrzec Was tym testem przed zakupem karty, która wydaje się spełniać wymagania kamerki GoPro 4 Black, a jak się później okazuje jest to wyrzucanie pieniędzy w błoto.
Do testu daje dwie karty, które kupiłem do swojej kamerki:
1. SanDisk Ultra microSD SDXC 64GB C10 U1, zapis i odczyt wg producenta do 48 MB/s (cena na dzień testu ok 140 zł)
2. Kingstone microSD SDXC 64GB C10 U3, zapis i odczyt wg producenta 80/90 MB/s (cena na dzień testu ok 160 zł)
03.png 94,33 KB 30 Ilość pobrań
Do testu użyłem komputera z USB 3.0 i podpiętym czytnikiem kart Kingston USB3 Hi-Speed Media Reader FCR-HS4.
04.PNG 129,2 KB 27 Ilość pobrań
Widoczna różnica w zapisie i odczycie obu kart nie mówi nam jeszcze czy karty te nadają się do szybkiego zapisu plików przez GoPro 4 Black które to potrafi zapisywać pliki z prędkością prawie 80mb/s (10MB/s)
01.PNG 113,32 KB 34 Ilość pobrań
(od lewej SanDisk Ultra, od prawej Kingston U3 80/90)
Dopiero ten test pokazuje skąd na ekranie kamerki pokazuje się napis SD ERROR. Niestabilna praca karty i chwilowe spadki prędkości zapisu do poziomu poniżej 5MB/s wyjaśniają błędy zapisu na karcie.
02.PNG 420,38 KB 30 Ilość pobrań
(od góry SanDisk Ultra, od dołu Kingston U3 80/90)
Jak widać warto dopłacić 20 zł i mieć pewność stabilnej i niezawodnej pracy kamery.
(straciłem mnóstwo ujęć z drona bo po wylądowaniu na kamerze był napis SD ERROR a na karcie nic się nie nagrało – a z ziemi nie było tego widać)
Mam nadzieję, że tym testem uratowałem niektórym z Was nieco nerwów J