Phantom 3 Professional pierwsze wrażenie
Rozpoczęty przez skiper83 , 26 cze 2015 18:17
P3P phantom 3 professional dji dron#1
Napisano 26 czerwiec 2015 - 18:17
Siema ekipa.
Pozwoliłem sobie założyć osobny temat z własnymi spostrzeżeniami na temat pierwszego wrażenia w kontakcie z P3P.
Zacznę od tego że fantom jak fantom , kształt ten samo co wszystkie.
Jakość wykonania... powiem szczerze że miałem P1 , P2 i teraz P3 i zgodnie z upgradem poszła też bardzo jakość wykonania. Nadal wygląda jak latająca mydelniczka ale już z lepsiejszego tworzywa.
Technicznie nie będę się rozpisywał bo nie poznałem go do końca od tej strony.
Pierwsze wrażenie po rozpakowaniu i wystartowaniu.... bardzo pozytywne.
"Wciskając" w aplikacji Pilot ikonkę auto startu fantom prawie jak na sztywnym wysięgniku unosi się w górę i zawisa około 1,5 m nad ziemią bez ani mm odchylenia od miejsca startu tak jak to miało często miejsce w P2V (mówię o moim)
Stabilność jak już większość z was mogła się zorientować jest wspierana przez GPS, kompas , barometr, 2 sonary czy jak to nazwać które na bieżąco "skanują" podłoże nie pozwalając fantomowi drgnąć w dowolną stronę.
Dodam że dzisiaj wiało około 8-10km/h i to już nie zalecany wiatr przez producenta.
A fantom.... "stał" jak wryty w powietrzu.
Do kompletu kamerka obok "sonarów" która też wpływa na pozycję fantoma.
Lot naprawdę stabilny , momentami miałem wrażenie że kamera z rozpędu chce lecieć dalej a fantom hamuje po puszczeniu drążków.
Mając do dyspozycji 2 poprzednie wersie mogę stwierdzić że to duży skok techniczny.
Tyle plusów z lotu co do wideo i foto mało się wypowiem i obecnie w samych minusach.
3 dni czytałem pełną instrukcję by czegoś nie pominąć.
Zrobiłem upgrade fantoma , radia i baterii do najnowszych sterowników. trwało to prawie 30 min. Zakończone sukcesem.
Pobrana apka na telefon uruchomiona , zalogowana.
Dzisiaj fantom poleciał w górę i przed siebie i co........ po około 15m obraz na podglądzie zaczął się wieszać, miał takie lagi że męczyło latanie...
Dodam że rekomendowany sprzęt do podglądu to między innymi Xperia Z3 która różni się tylko a może i aż od mojej Z2 tym że Z3 ma 2,5Ghz a Z2 2,3Ghz procesor reszta parametrów taka sama .... czy to aż taka różnica... pozostawiam do oceny mocnym w tym temacie.
Reasumując uważam że sprzęt warty swojej ceny pod warunkiem że podgląd zacznie działać jak powinien.
Bo na dzień dzisiejszy latałem P2Vision na 200m z podglądem na WiFi a tutaj jest lightbridge i powinno śmigać nawet do 1,5km
Jeśli coś się dowiem bo pisałem do serwisu na pewno napiszę tutaj.
A tym czasem narka
UPDATE
Tak wygląda odtwarzanie filmu pojawiają się parametry lotu takie jak współrzędne home czyli miejsca startu , Data, godzina, gps aktualny , Barometr ?? do czego służy nie wiem , ultrasonic czyli ultradźwięki to chyba wysokość od czujników do ziemi, no i parametry samego obrazu jak widać.
dane.jpg 74,06 KB 14 Ilość pobrań
UPDATE
Dzisiaj kilka lotów ale nie o tym chciałem wspomnieć. Wszyscy się ekscytujemy samą platformą latającą ale oprócz niej są akcesoria które ułatwiają albo utrudniają nam korzystanie z platformy latającej.
Dzisiaj dokładam do tematu info o ładowarce do baterii.
Dużym plusem jest w P3 Professional ładowarka która akumulator rozładowany do około 20% ładuje w niecałe 35min
Co nawet przy jednym aku pozwala nam na w miarę szybką gotowość do następnego lotu.
Akumulator się ładuje a my możemy ( jeśli klient , albo znajomy któremu robimy foty lub film nam zrobi) spić kawę i pogadać o kolejnych ujęciach.
Professional między innymi też tym się różni od P3 Advanced.
Do wglądu oryginalny JPG:
DJI_0005.JPG 131,06 KB 12 Ilość pobrań
Dziękuję kolejne updaty już niebawem...
Pozwoliłem sobie założyć osobny temat z własnymi spostrzeżeniami na temat pierwszego wrażenia w kontakcie z P3P.
Zacznę od tego że fantom jak fantom , kształt ten samo co wszystkie.
Jakość wykonania... powiem szczerze że miałem P1 , P2 i teraz P3 i zgodnie z upgradem poszła też bardzo jakość wykonania. Nadal wygląda jak latająca mydelniczka ale już z lepsiejszego tworzywa.
Technicznie nie będę się rozpisywał bo nie poznałem go do końca od tej strony.
Pierwsze wrażenie po rozpakowaniu i wystartowaniu.... bardzo pozytywne.
"Wciskając" w aplikacji Pilot ikonkę auto startu fantom prawie jak na sztywnym wysięgniku unosi się w górę i zawisa około 1,5 m nad ziemią bez ani mm odchylenia od miejsca startu tak jak to miało często miejsce w P2V (mówię o moim)
Stabilność jak już większość z was mogła się zorientować jest wspierana przez GPS, kompas , barometr, 2 sonary czy jak to nazwać które na bieżąco "skanują" podłoże nie pozwalając fantomowi drgnąć w dowolną stronę.
Dodam że dzisiaj wiało około 8-10km/h i to już nie zalecany wiatr przez producenta.
A fantom.... "stał" jak wryty w powietrzu.
Do kompletu kamerka obok "sonarów" która też wpływa na pozycję fantoma.
Lot naprawdę stabilny , momentami miałem wrażenie że kamera z rozpędu chce lecieć dalej a fantom hamuje po puszczeniu drążków.
Mając do dyspozycji 2 poprzednie wersie mogę stwierdzić że to duży skok techniczny.
Tyle plusów z lotu co do wideo i foto mało się wypowiem i obecnie w samych minusach.
3 dni czytałem pełną instrukcję by czegoś nie pominąć.
Zrobiłem upgrade fantoma , radia i baterii do najnowszych sterowników. trwało to prawie 30 min. Zakończone sukcesem.
Pobrana apka na telefon uruchomiona , zalogowana.
Dzisiaj fantom poleciał w górę i przed siebie i co........ po około 15m obraz na podglądzie zaczął się wieszać, miał takie lagi że męczyło latanie...
Dodam że rekomendowany sprzęt do podglądu to między innymi Xperia Z3 która różni się tylko a może i aż od mojej Z2 tym że Z3 ma 2,5Ghz a Z2 2,3Ghz procesor reszta parametrów taka sama .... czy to aż taka różnica... pozostawiam do oceny mocnym w tym temacie.
Reasumując uważam że sprzęt warty swojej ceny pod warunkiem że podgląd zacznie działać jak powinien.
Bo na dzień dzisiejszy latałem P2Vision na 200m z podglądem na WiFi a tutaj jest lightbridge i powinno śmigać nawet do 1,5km
Jeśli coś się dowiem bo pisałem do serwisu na pewno napiszę tutaj.
A tym czasem narka
UPDATE
Tak wygląda odtwarzanie filmu pojawiają się parametry lotu takie jak współrzędne home czyli miejsca startu , Data, godzina, gps aktualny , Barometr ?? do czego służy nie wiem , ultrasonic czyli ultradźwięki to chyba wysokość od czujników do ziemi, no i parametry samego obrazu jak widać.
dane.jpg 74,06 KB 14 Ilość pobrań
UPDATE
Dzisiaj kilka lotów ale nie o tym chciałem wspomnieć. Wszyscy się ekscytujemy samą platformą latającą ale oprócz niej są akcesoria które ułatwiają albo utrudniają nam korzystanie z platformy latającej.
Dzisiaj dokładam do tematu info o ładowarce do baterii.
Dużym plusem jest w P3 Professional ładowarka która akumulator rozładowany do około 20% ładuje w niecałe 35min
Co nawet przy jednym aku pozwala nam na w miarę szybką gotowość do następnego lotu.
Akumulator się ładuje a my możemy ( jeśli klient , albo znajomy któremu robimy foty lub film nam zrobi) spić kawę i pogadać o kolejnych ujęciach.
Professional między innymi też tym się różni od P3 Advanced.
Do wglądu oryginalny JPG:
DJI_0005.JPG 131,06 KB 12 Ilość pobrań
Dziękuję kolejne updaty już niebawem...
- jacqu1916 lubi to
Napisano 02 lipiec 2015 - 11:27
Od kilku dni prowadzę rozmowę z sympatyczną Panią Sophie z dji support w sprawie przycinania się obrazu live z fantoma. Wyobraźcie sobie że jak to support robi wszystko by była wina po stronie użytkowników a nie firmy. Kazała mi wiele spraw załatwić np. Pobrać najnowsze sterowniki do Fantoma, nową wersję aplikacji na telefon co zrobiłem zaraz po rozpakowaniu jedyne czego nie mogę obecnie zrobić to sprawdzić na jakimś przez dji rekomendowanym telefonie. Co ciekawe przejrzałem listę fanów rekomendowanych przez dji i porównałem je z moją Xperią Z2 i okazało się że większość jest mocniejsza od Z2 ale.... Jest takie coś jak xiaomi Mi3 co ma Identyczne bebechy jak Z2 i przy tym zetka bije go o 1gb ramu. Postanowiłem więc przesłać takie dane do supportu. Odebrałem maila że moja sprawa zostanie przekazana do starszego technika czegoś tam...
Oto kawałek maila:
"
Sophie Zhang (DJI)
Jul 2, 17:40
Dear Bartek,
Will redirect your request to our R&D senior engineer.
Thanks for your feedback.
DJI Product Application Technical Support"
Jak będę miał takie parcie to jeszcze będę musiał pojechać do siedziby dji na rozmowy hehehehe.
To taka wzmianka w temacie cięcia się obrazu z fantoma.
Kolejny update już w krótce...
Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
Oto kawałek maila:
"
Sophie Zhang (DJI)
Jul 2, 17:40
Dear Bartek,
Will redirect your request to our R&D senior engineer.
Thanks for your feedback.
DJI Product Application Technical Support"
Jak będę miał takie parcie to jeszcze będę musiał pojechać do siedziby dji na rozmowy hehehehe.
To taka wzmianka w temacie cięcia się obrazu z fantoma.
Kolejny update już w krótce...
Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
Napisano 05 lipiec 2015 - 14:48
W jaki sposób przycinania? Od razu po wystartowaniu?
Ile FPV ma GHz?
Czy w okolicy której latasz są jakieś drzewa?
Startuję , odlatuję na może 5-10 m i już jest opóźnienie więc jak lecę jeden ciągły lot to muszę to robić mega wolno by się nie zdziwić że za chwilę w coś uderzę.
Podane jest 2.4GHz ISM
Zobacz tutaj na końcu jest wpis o aplikacji i live view
Właśnie nie ma pierwszy lot próbny robiłem na otwartej łące gdzie drzewa był na jej samym końcu , żadnych przeszkód typu anteny , linie energetyczne czy drzewa przerywające sygnał nic. Otwarta przestrzeń , a sam ustawiałem się latając tak by anteny od radia "widziały" fantoma.
Wróć do Filmowanie z powietrza · Następny nieczytany temat →
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: P3P, phantom 3 professional, dji, dron
Photo/Video - pochwal się swoimi ujęciami → Krajoznawcze →
Cypr 2016 | DJI Phantom 3 | feiyu fy-g4s :DyskusjaNapisany przez macix , 22 sie 2016 dron, phantom 3, dji phantom i 4 więcej |
|
|
|||
Photo/Video - pochwal się swoimi ujęciami → Z powietrza →
Upadek drona z 60m :DyskusjaNapisany przez Colorado Brothers , 16 cze 2016 dron, dji, phantom, upadek |
|
|
|||
Giełda → Sprzedam →
[sprzedam] dji phantom 2 + zenmuse h3-3d na gwarancjiNapisany przez macix , 07 maj 2016 dji, dron, phantom, phantom 2 i 2 więcej |
|
|
|||
Filmowanie → Filmowanie z powietrza →
ACME Zoopa Q600 MANTIS - dron dla początkującychNapisany przez Bartq , 07 lis 2015 acme, dron i 1 więcej |
|
|
|||
GoPro be a Hero → Porady, triki, ulepszenia - wszystkie modele →
Mocowanie GoPro do dronaNapisany przez MGP-Adventure , 03 lis 2015 dron, overmax, gopro, mocowanie |
|
|