Dzieki Panowie za odpowiedzi, mam nadzieję że nie odbieracie mnie jako gościa który kupił GP i chce zeby mu w nocy rejestrowało materiał jak na produkcjach z hollywood
doskonale rozumiem jakie ograniczenia ma ten sprzęt jednak cały czas mam wrażenie że ten mój egzemplarz ewidentnie nie radzi sobie z dobieraniem czulości ISO na automacie no i zbyt mocno film traci na jakości.
W nocy zamierzam nagrywać sporadycznie, tutaj dałem te przykłady bo najlepiej widać różnice miedzy moimi materiałami a tymi dostępnymi w internecie. Podczas słonecznego dnia (w takich pewnie będę nagrywał najczęściej) róznice nie są widoczne bez głebszej analizy.
Te filmiki z purepc na moje oko nie były korygowane, też są nagrywane z ręki ale ziarno jak na tak slabe oświetlenie jest znikome, bardzo płynnie widać ruch miejski, okolice.
Może ktoś z Was pokusi się o taki sam mały test, lub mógłby nagrać krótkie video w nocy z samochodu jadąc przez miasto?
I jeszcze wróce o pytanie o poziome rozbłyski przy lampach drogowych - mam to samo na nocnych zdjęciach ze statuwu na dłuższym czasie ekspozycji - wszędzie tam gdzie pojawia się źródlo światła (lampa drogowa, neony itp) mam cienkie poziome, skośne linie - takie jakby flary - widac to na moich filmikach też) - dlaczego tak się dzieje? na fotach w internecie nikt takich refleksów nie ma.