Czesc.
Zalozylem osobny temat, poniewaz w zadnym innym nie znalazlem tego, co mnie interesuje.
Wybieram sie w kilkumiesieczna podroz (pieszo + autostop). Podczas wedrowki bede korzystal z kamery GoPro Hero 4 Black. Jak wszyscy doskonale wiemy, ladowanie baterii to kluczowy problem do rozwiazania.
Zakupilem dwie takie ladowarki z bateriami w zestawie:
Jak widac, wyjscie jest w formie USB. I tu jest problem. Liczylem na to, ze aby moc szybko i wydajnie naladowac kilka baterii na raz to zakupie rozdzielacz sieciowy do zwyklego gniazdka elektrycznego i wsio. Po prostu takie gniazdko jest dostepne wszedzie: restauracje, stacje benzynowe, dworce, nawet prywatne domostwo.
Jestem kompletnym laikiem jezeli chodzi o kwestie zwiazane z pradem (sila, natezenie, moc, napiecie itp dla mnie to jedno i to samo
chociaz wiem, ze tak nie jest). Wpadlem wiec na pomysl zeby dokupic przejsciowke z usb na zwykle gniazdo i w ten sposob rozwiazac
problem. Jednak po przeczytaniu kilku tematow narodzily sie kolejne watpliwosci...
Do rzeczy. Rozmyslalem nad:
1. zakupem tego:
lub tego
2. i zakupem tego:
Schemat mialby byc prosty. Wtykam ladowarke sieciowa do zwyklego gniazdka elektrycznego, do ladowarki podczepiam rozdzielacz usb, a do rozdzielacza usb dopiero podczepiam dwie wlasciwe ladowarki baterii gopro hero 4 black
Czy to jest sensowne i wlasciwe?
Dla zobrazowania - warunki jakie musza zostac spelnione:
- podczepic ladowarke dla baterii gopro hero 4 black pod gniazdko elektryczne
- jednoczesne ladowanie kilku baterii na raz (czyli jednoczesne podlaczenie dwoch ladowarek gopro)
Byc moze bede zmuszony zakupic malego laptopa. Moze wowczas wszystkie te problemy rozwiaza sie same...
Najbardziej zalezy mi na sprawdzonych przez was rozwiazaniach. Jestem przekonany, ze niektorzy ladowali swoje sprzety z gniazda elektrycznego pomijajac pc i laptopy
Pozdrawiam