Nowość roku 2015, gimbal ręczny trzyosiowy, bez blokady obrotu. Działa we wszystkich trzech osiach, 360st.
Zupełnie nowy wygląd, nowa funkcjonalność, wbudowany joystick sterowania, w 100% dedykowany pod GOPRO Hero 4, 3+, 3.
Już jest! Bawiłem się kilka miesięcy z G4 i jestem mega zadowolony! Dlatego też zamówiłem jego następce w którym największą różnica jest to, że każda z osi można obracać 360 stopni oraz posiada wbudowany przycisk joystick sterowania! W najbliższych dniach przetestuje, porównam z G4, opiszę co i jak!
P1070612.JPG 103,95 KB 30 Ilość pobrań
Cena prezentowanego zestawu tj gimbal + przedłużka + pilot bezprzewodowy to ok 1500zł.
PLUSY
+ Teraz przy wyjeździe/transporcie odkręcam końcówkę, chowam, zamykam i po sprawie, bez obaw o uszkodzenia jak przy poprzedniku!
+ Męczyło mnie ciągłe przesuwanie, obracanie ręką, a teraz po sprawie, ruszam joystickiem, a kamerą w wskazanym kierunku się porusza!
+ kamery z akumulatorków gimbala! W poprzedniku baaaardzo rzadko ładowałem baterie, a tutaj nareszcie wykorzystam ich pojemność nie wyjmując kamery!
+ nie ma już śrubek, jest plastikowy klips co przyspiesza montaż/demontaż kamery,
+ na spodzie uchwytu dzięki któremu możemy zamocować do itp! Co tylko wyobraźnia nam podpowie!
+ WAGA! Nie sprawdzałem jaka jest dokładnie różnica, ale z pewnością jest lżejszy!
MINUSY
- = zmusza do rozłączenia akumulatorków co wydłuża czas rozłożenia->schowania->wyciągnięcia->złożenia->użycia,
- mam dziwne odczucia, że jest tandetnie wykonany bo wydaje dźwięki podczas używania,
- nie ma śrubek mocujących, jest klips plastikowy = kamera tylko bez lcd,
- 360 stopni osi pitch nie działa przy użyciu tego , gdyż ten filtr blokuje obrót,
- klips/zatrzask kamery do gimbala powoduje wypchnięcie filtra (jeśli ktoś używa) który to pojawia się na materiale.
Ja tam nie widzę tych wielkich wibracji co czytałem w różnych postach i oglądałem na kilku filmikach, czuje, że przy zbliżaniu wszystkich silniczków one pracują, ale to są magnetyczne więc na mój rozum 3 magnesy obok siebie dziwne żeby nie pracowały. Choć ktoś kto zna budowę i technikę mógłby coś więcej na ten temat się rozpisać. Nie mam problemów i na filmikach tego nie zaobserwowałem. Pewnie teraz pochwaliłem i zaraz mnie się zepsuje
Podsumowując jak dla mnie więcej + niż - to i polecam! Ktoś kto nie używa wcale stabilizatora nie ma co oceniać materiału jak i gimbala dopóki nie spróbuje cosik z nim nagrać. Na dniach zrobię porównanie z G4s i bez, a zaraz po tym zrobię porównanie G4 i G4s.