No cóż - Sony bezlitośnie rozprawia się z GP5, ale wróćmy na ziemie... Takie porównania z youtube są o kant dupy "roztrzaś" Im kamerka ma lepszą matryce i więcej szczegółów rejestruje, tym bardziej traci po kompresji i gorzej wypada. Analogicznym sposobem Redleaf RD990 zdeklasował GOpro 3 Black na jednym z youtubowych kanałów - zachęcony takimi porównaniami nawet kupiłem sobie kiedyś RD990 i uważam że to był fajny sprzęcik, ale w rzeczywistości nie mogła czyścić butów gopro. Zróbcie sobie screenshota z takiego testu, zaznaczcie obszar nagrywania gopro - później podciągnijcie ostrość, kontrast i okaże się że obraz jest taki sam, jeśli nie lepszy w gopro. Po prostu Sony celuje w rynek konsumencki - podbija nieco kolory, kontrast i ostrość. Ogólnie taki film wygląda lepiej, ale nie zawsze taki zabieg wychodzi na dobre. Gopro aspiruje do miana kamery profesjonalnej - tutaj nie ma mowy o takich zabiegach - jeśli ktoś chce, zrobi sobie "upiększenia" na etapie postprodukcji i po sprawie. Oczywiście nie kwestionuje jakości kamer Sony, są rewelacyjne, a stabilizacja sprzętowa kopie dupe nawet gopro, mimo wszystko zalecam ostrożność z porównaniami youtubowymi bez plików źródłowych, bo są wielkie G. warte.
Obiecane oryginalne pliki porwnujące obraz z GP4 i GP5 ode mnie + moja opinia(wstępna) -