Cześć,
Koledzy mam pytanie odnośnie użytkowania i edycji nagranych materiałów na kamerze gopro5.
Może zacznę od tego że chciałbym mój program do edycji video to Adobe premiere cc pro, i tylko na tym programie chcę pracować.
Wybrałem go ze względu na to że znam coś nie coś PS6 i odpowiada mi praca jaką zapodaje stajnia Adobe.
Używam karty w kamerze
Karta Pamięci SanDisk EXTREME 64GB 90 MB/s.
Opis na stronie sklepu;
Karta Pamięci SanDisk microSDHC EXTREME 64GB o klasie 10. Prędkość odczytu do 90 MB/s, zapisu 60MB/s. Idealna karta do kamer GoPro HERO4 i HERO5. Rekomendowana przez GoPro karta pamięci Sandisk to gwarancja bezproblemowej pracy z kamerą.
W edycji zdjęć oczywiście chodzi mi o efekty, crop, zwalniania i docinki , warstwy itd.
Sprzęt na jakim pracuje do komputer wyposażony w pentium 5 rdzeni, ale ma tylko 8gb ram, Grafa mocna, bo komputer jest nowy składany na potrzeby Photoshopa i na nim chodzi ok.
Mam na początku dwa pytania a może trzy
1
Proszę mi wyjaśnić jak mam nagrywać by obraz był do edycji - chodzi o zwalnianie tempa(slow motion) , czy powinienem zacząć od + 100 fps, i tu wiadomo nie mam mowy o 4k, więc wybieram 1080 po tylko ten zapewnia w miarę 120fps, jest też 1440 ale on ma 80 fps.
Dodam że 1080 posiada kąt widzenia „ SuperView” i to chyba najlepszy wybrów
Co poradzicie.?
2
Drugie pytanie
Teraz Cropowanie, efekty przejścia tu chyba powinienem wybrać 4k? 30fps lub lepsze warunkowo 4k 24fps
Czy dobrze rozumiem?
3
Czy te dwa obrazy czyli 4k i 1080 może na jednej linii czasu umieścići po renderingu np. do full hd będzie ok?
A teraz pytanie, które mnie nurtuje dlaczego przy moim sprzęcie jak wrzucę plik 1080 120fps, do Komputera i otworze Adobe premiere to obraz mi tnie i skacze?
Czy to wina kompa że mało Ramu?