Twixtor
Rozpoczęty przez Barthas , 17 lip 2013 13:41
Guest__*
Napisano 17 lipiec 2013 - 14:10
Wydaje mi się, że program sobie nie poradził. W miejscu gdzie powinny się znaleźć klatki pośrednie są przeskoki. Przeanalizuj film w tych miejscach i zobacz jakie są różnice między kolejnymi klatkami w przemieszczających się obiektach. Jeśli przeskok jest duży to proces wymaga utworzenie wielu klatek pośrednich. Możliwe, że w ustawieniach programu trzeba zmienić dokładność procesu. Na pewno przy nagrywaniu w większej ilości klatek taki program jak Twixtor poradzi sobie lepiej.
Napisano 17 lipiec 2013 - 18:40
Z doświadczenia wiem, że 30 klatek to za mało żeby w ogóle myśleć o twixtorze. Niestety.
Najlepiej program sobie radzi od 120 w góre. Przy 60 efekt też może nie być zadowalający
Druga sprawa to niestety słaba rozpoznawalność półklatek i różnych rodzai tła.
Ciężko temu zapobiec no i efekty uzyskane odbiegają znacznie od oczekiwań.
Pozdrawiam
Najlepiej program sobie radzi od 120 w góre. Przy 60 efekt też może nie być zadowalający
Druga sprawa to niestety słaba rozpoznawalność półklatek i różnych rodzai tła.
Ciężko temu zapobiec no i efekty uzyskane odbiegają znacznie od oczekiwań.
Pozdrawiam
Napisano 18 lipiec 2013 - 09:17
To co ty za laptopa masz? Myślałem, że je mam dobrą maszynę ale takich osiągnięć nie ma To nie wina komputera tylko ilości klatek nagrania, różnicy w kolorach tła i błędach odczytu w programie.Możliwe, że jest to wina komputera ( laptopa ) i5/6gb ramu/2gb grafa.
Komputer ci całość zrenderuje szybciej lub wolniej jak u mnie - choć nie jest źle - VAIO 4x3.8GHz/6GB RAM DDR5/grafika 1gb nawet nie zintegrowana i do tego bardzo przydatna przy GoPro nagrywarka BluRay.
Ja niedawno odkryłem za pomocą tego forum taką opcję jak motion sens i tak jak radzi addict możesz popróbować tam w ustawieniach.
Co do ustawienia kodeka, to może nie pomogę ci fachową radą, ale ja nie widzę różnicy w renderowaniu między kodekami. Może nieraz nieznaczne różnice w wielkości pliku finalnego.
Pozdrawiam
PS. Jeszcze z doświadczenia wiem że lepiej w programie (Vegas PRO 11) scena wychodzi jeśli podzielisz materiał na 5 kawałków.
1 - normalna prędkość
2 - slow motion za pomocą vegas (rozciągnąć + CTRL)
3 - twixtor bez slow motion vegasa - rozciągam tylko ścieżke do potrzebnego zazębienia się scen
4 - slow motion jak w pkt 2
5 - normalna prędkość jak w pkt 1