Witam,
Jestem poczatkującym użytkownikiem Hero 3. Natknąłem się na problem, którego rozwiązania nigdzie nie znalazłem:
Jestem nurkiem, używam kamery pod wodą. Nagrywałem w 1920 x 1440, 48 fps, Protune. Podczas ostatniego wyjazdu nie robiłem zdjęć kamerą pod wodą, wydawało mi się, że lepiej będzie jak potem wyciągnę interesujące mnie ujęcia jako klatki z filmu. Ale nie mogę znaleźć odpowiedniego programu, który umożliwi mi to w satysfakcjonujący sposób.
Surowy materiał z kamery jest najlepszy, ale w CineForm studio nie można zapisać pojedynczej klatki jako pliku graficznego. W Sony Vegas można ściągnąć klatkę jako snapshot, ale jej wielkość będzie ograniczona wielkością monitora. Czyli jak nagrywam w 1920 x 1440, a mam monitor 1920 x 1080 to taki będzie maksymalny wymiar fotki. Można zapisać klatkę w Movie Maker, ale tam film musi być przekonwertowany na AVI, i jakość obrazka wydaje się być gorsza w stosunku do oryginału. Najlepszą jakość udało mi się uzyskać jako zwykły screenshot z surowego filmu (bodajże zatrzymując klatkę przy wykorzystaniu CineForm), ale niestety już nie w wielkości 1920 x 1440, tylko ograniczonej wielkością mojego monitora...
Zdaję sobie sprawę, że być może mój problem jest banalny ale nie wiem jak sobie poradzić...Bardzo proszę o poradę.
Pozdrawiam
FURIOUS73
Zrobienie zdjęcia z klatki surowego filmu GP H3 BE
Rozpoczęty przez FURIOUS73 , 25 lip 2013 10:45
Napisano 26 lipiec 2013 - 07:43
Wybacz, ale nie mogę znaleźć... Wiesz jak to jest. Go Pro dostałem na urodziny, za chwilę był wypad nurkowy do Egiptu, skupiłem się na opanowaniu kamery a nie zastanawiałem się jak potem będę edytował. Wcześniej miałem do czynienia tylko z Movie Makerem, gdzie robiłem proste filmiki nagrane Frapsem z gierek. Teraz mam ponad 10 godzin rewelacyjnego materiału spod wody i głowię się jak i co z tym zrobić. Zwłaszcza, że rodzina i przyjaciele naciskają. Z montażem filmów jakoś sobie poradzę, ale chciałem też mieć fotki... Jak zapisać klatkę w pełnej rozdzielczości?
Pozdrawiam
FURIOUS
Pozdrawiam
FURIOUS
Wróć do Dyskusje ogólne o postprodukcji · Następny nieczytany temat →