jest aktualizacja do hero2.
link do firmware do manualnej aktualizacji:
lista zmian: Improved system stability, GoPro App feature integration, Addressed One Button Mode issues, Resolved firmware update issues.
pierwszy punkt najwazniejszy
Hero2 aktualizacja firmware 30/07/2013
Rozpoczęty przez addict , 30 lip 2013 08:29
Napisano 04 sierpień 2013 - 11:21
Ja wrzuciłem ten soft od razu jak wyszedł, żadnej różnicy nie zauważyłem w porównaniu do poprzedniego. Ale polecałbym Ci zrobić aktualizacje, kiedyś też miałem v124 i jak wgrałem nowy soft ten wcześniejszy przed tym co teraz wyszedł to poprawił się o wiele dźwięk.
Napisano 28 sierpień 2013 - 21:13
To ja się zapytam czy da się tą aktualizację wgrać bez użycia tego CineForm Studio czy jakoś tam. Jeśli tak to jak? Używam głównie Linuxa Ubuntu i nie bardzo chce mi się korzystać z Windowsa, tym bardziej że próbowałem już wgrać tą aktualizację przez te CineForm i były problemu z wykryciem obecnej wersji softu.
- Blog rowerowy
- Profil pinkbike
- Kanał YT
- Profil pinkbike
- Kanał YT
Napisano 29 sierpień 2013 - 09:26
NO dobra, próbuję to zrobić tak jak jest na filmiku i nie trybi. Kamera nie zatrzymuje się na wyświetlaniu kamerki tylko przechodzi do normalnego trybu. PO wciśnięciu przycisku Power przechodzi do trybu robienia zdjęć i tak dalej.
- Blog rowerowy
- Profil pinkbike
- Kanał YT
- Profil pinkbike
- Kanał YT
Napisano 29 sierpień 2013 - 12:29
Dobra już mam wszystko dobrze. Kluczem było odpowiednio długie trzymanie spustu migawki, dużo dłużej niż na filmach. Spoko się wgrało. Widać od razu różnicę w szybkości poruszania się po menu. Jest o wiele szybciej. Jakość filmów też się poprawiła. Teraz są tak jakby mniejsze szumy i ogólnie obraz jest bardziej przejrzysty i klarowny. Wcześniej miałem oryginalny firmware od czasu kupienia kamery.
Martwi mnie tylko jedna rzecz. Nie wiem czemu ale na karcie zapisują mi się 3 pliki na raz. Tzn. jak nagrywam film to po otworzeniu folderu mam trzy pliki. Jeden obraz w formacie THM 160x120, taka jakby miniaturka filmu, drugi - już film, ale w formacie LRV i strasznie niskiej rozdzielczości i jakości 432 x 240 i trzeci - normalny film w MP4 w dobrej jakości i w rozdzielczości takiej jaka chciałem.
To chyba nie jest normalne, przed aktualizacją tak nie miałem. Wtedy powstawał jeden film i tyle.
Martwi mnie tylko jedna rzecz. Nie wiem czemu ale na karcie zapisują mi się 3 pliki na raz. Tzn. jak nagrywam film to po otworzeniu folderu mam trzy pliki. Jeden obraz w formacie THM 160x120, taka jakby miniaturka filmu, drugi - już film, ale w formacie LRV i strasznie niskiej rozdzielczości i jakości 432 x 240 i trzeci - normalny film w MP4 w dobrej jakości i w rozdzielczości takiej jaka chciałem.
To chyba nie jest normalne, przed aktualizacją tak nie miałem. Wtedy powstawał jeden film i tyle.
- Blog rowerowy
- Profil pinkbike
- Kanał YT
- Profil pinkbike
- Kanał YT
Napisano 06 wrzesień 2013 - 13:46
Aktualizowałem niedawno więc jeszcze może czegoś nie wychwyciłem ale na teraz:
- plusy: szybciej działające menu, choć najczęściej korzystam z "one button" więc nie ma to jakiegoś wielkiego znaczenia
- minusy: dodatkowe, dla mnie zupełnie nieprzydatne pliki (patrz wyżej), dzielnie nagrania na więcej części - kiedyś miałem pliki mające chyba 34minuty, teraz kamerka tworzy pliki z nagraniem o długości 17 minut. Niby drobiazg, ale z bacpackiem gopro trzyma mi prawie 4h więc czasem mam mnóstwo plików z kilku dni i trudniej jest mi to posortować czy znaleźć coś konkretnego co uwieczniłem.
Ktoś wyżej wspomniał o poprawie jakości, ja szczerze mówiąc nie widzę różnicy.
- plusy: szybciej działające menu, choć najczęściej korzystam z "one button" więc nie ma to jakiegoś wielkiego znaczenia
- minusy: dodatkowe, dla mnie zupełnie nieprzydatne pliki (patrz wyżej), dzielnie nagrania na więcej części - kiedyś miałem pliki mające chyba 34minuty, teraz kamerka tworzy pliki z nagraniem o długości 17 minut. Niby drobiazg, ale z bacpackiem gopro trzyma mi prawie 4h więc czasem mam mnóstwo plików z kilku dni i trudniej jest mi to posortować czy znaleźć coś konkretnego co uwieczniłem.
Ktoś wyżej wspomniał o poprawie jakości, ja szczerze mówiąc nie widzę różnicy.
Napisano 09 wrzesień 2013 - 07:05
wreszcie mialem okazje polatac z nowym firmware. jako ze cenie sobie jak sprzet dziala szybko i bezawaryjnie to latalem do tej pory na stockowym firmware. byl najszybszy i dla moich dzialan - wystarczajacy. po wczorajszych testach stwierdzam ze jest niezle. dziala to w miare szybko. czasami zlapie 2-3sek zawieszke przy uruchamianiu. niestety. dwa razy zdazyl sie taka sytuacja ze po wlaczeniu nagrywania nagrala kilka sekund i przerwala. pliki sa nie do odtworzenia. i teraz pojawia sie problem. gdy krece w spokojnej atmosferze to zawsze uslysze 3 bipniecia informujace o zakonczeniu nagrywania. ale na stoku czy na rowerze moze to byc problem. wlaczam kamere i jade. bipniecie moze byc slabo slyszalne. ktos mial podobny problem?
4 sztachety i parapet | | |
R1DE43team |
Napisano 08 październik 2013 - 18:29
dziala to w miare szybko. czasami zlapie 2-3sek zawieszke przy uruchamianiu. niestety. dwa razy zdazyl sie taka sytuacja ze po wlaczeniu nagrywania nagrala kilka sekund i przerwala. pliki sa nie do odtworzenia.
U mnie chyba odwrotnie - na starym sofcie kilka razy miałem sytuacje, że kamerka po wielu zmianach trybu nagrania/zdjęcia/nagrania/zdjęcia... przestała reagować i traciłem dane. Z nowym softem jak na razie problemu nie było, ciekaw jestem jak będzie dalej - na starym było tak kilka razy przez około rok czasu więc sytuacje wyjątkowo sporadyczne i być może z nowym softem też coś takiego wystąpi, ale testowałem intensywnie i na razie jest OK.
Dziś pierwszy raz od aktualizacji robiłem zdjęcia zamiast nagrań i jestem pozytywnie zaskoczony Przy nagraniach wydawało mi się, że chyba jest nieco jaśniej, ale zdjęcia rozwiały wątpliwości - nowy soft wpłynął na jakość. Zdjęcia są lepsze, zwłaszcza te robione w pomieszczeniu przy średnim doświetleniu są jaśniejsze, mają lepszą ostrość itp. Wcześniej w takiej sytuacji było przeciętnej jakości "ziarno". Dodatkowo, w trybie "burst", po zrobieniu 10 zdjęć wyświetla się "BUSY" w momencie zapisu i chyba zapis jest nieco szybszy.
Wróć do GoPro Hero2 · Następny nieczytany temat →