Przygoda z GoPro czas start.Jaki program do obróbki/montażu?
Rozpoczęty przez kozlos , 19 lut 2013 13:43
Napisano 19 luty 2013 - 13:43
Witam
Tak więc stałem (stanę ) się szczęśliwym posiadaczem GoPro 3 Black Ed. Do zestawu dokupiłem kartę 64GB.
Przesyłkę powinienem otrzymać już jutro. Zastanawia mnie jaki program jest polecany na początek zabawy z edytowaniem, montażem etc. nagranych filmów. Chciałbym coś w miarę intuicyjnego, ale z dość dużą (jak na potrzeby amatorskie - domowe) możliwością edycji nagrań. Fajnie jakby program był w polskiej wersji językowej.
Bardzo proszę o wskazówki, propozycję.
P.S. : Proszę mi napisać, na ile min materiału kręconego w 1080p starczy (mniej więcej) karta 64GB?
Tak więc stałem (stanę ) się szczęśliwym posiadaczem GoPro 3 Black Ed. Do zestawu dokupiłem kartę 64GB.
Przesyłkę powinienem otrzymać już jutro. Zastanawia mnie jaki program jest polecany na początek zabawy z edytowaniem, montażem etc. nagranych filmów. Chciałbym coś w miarę intuicyjnego, ale z dość dużą (jak na potrzeby amatorskie - domowe) możliwością edycji nagrań. Fajnie jakby program był w polskiej wersji językowej.
Bardzo proszę o wskazówki, propozycję.
P.S. : Proszę mi napisać, na ile min materiału kręconego w 1080p starczy (mniej więcej) karta 64GB?
Napisano 19 luty 2013 - 14:19
Na początek polecam Vegas Pro..Prosty intuicyjny programik. Ma trochę efektów przejść miedzy ujęciami i takie tam. Można doinstalować sobie Twixtor'a i pobawić się w slowmotion..ale tego nie polecam w Vegas Pro. Jak slowmotion to w Adobe After Effects...ale to już trochę czasu trzeba poświęcić.
Napisano 19 luty 2013 - 14:22
Dziękuję za odpowiedź.
a proszę mi powiedzieć, czy w tym Vegas nie można robić slow motion ? Przyznam szczerze, że chciałbym, mam zamiar się tym trochę "pobawić" i m.in. dlatego zdecydowałem się na black ed.
Jeśli chodzi o całą tą obróbkę, montaż to jakie parametry komputera odgrywają tutaj najważniejszą rolę ? Pamięć operacyjna i karta graficzna , czy coś jeszcze jest równie ważne ?
a proszę mi powiedzieć, czy w tym Vegas nie można robić slow motion ? Przyznam szczerze, że chciałbym, mam zamiar się tym trochę "pobawić" i m.in. dlatego zdecydowałem się na black ed.
Jeśli chodzi o całą tą obróbkę, montaż to jakie parametry komputera odgrywają tutaj najważniejszą rolę ? Pamięć operacyjna i karta graficzna , czy coś jeszcze jest równie ważne ?
Napisano 19 luty 2013 - 15:08
W vegas można zrobić slow motion przed dogranie dodatku Twixtor... bez tego dodatku można tylko rozciągnąć filmik ale efekt jest kiepski. Jeżeli chodzi i Twixtor'a to dużo podpowiedzi znajdziesz na Youtube, czy w vegas czy w Adobe After Effects. Przewaga Adobe After Effects nad vegas jest na pewno to ze z Twixtorem możesz wstępnie renderować wykorzystując tylko pamięć wirtualna komputera i od razu obejrzeć efekt. W Vegas Pro musisz renderować całość i dopiero możesz oglądać efekty i w razie czego zaczynać od nowa poprawki. A i obraz wy renderowanego slowmotion w Adobe After Effects jest o niebo lepsze.
Co do sprzętu to na pewno grafika, ilość pamięci jest bardzo ważna..im więcej tym lepiej..
Co do sprzętu to na pewno grafika, ilość pamięci jest bardzo ważna..im więcej tym lepiej..
Napisano 19 luty 2013 - 20:28
Ja nigdy jeszcze nie korzystałem w Vegas Pro 10 z twixtora żeby zrobić slowmotion. Nagrane 100fps zwolnione do 25fps czasem wystarcza. Kwestia tylko dobrych ustawień projektu
Pozdrawiam
ZiGi
Wysłane z mojego SE Arc S za pomocą Tapatalk 2
Pozdrawiam
ZiGi
Pozdrawiam
ZiGi
GoPro Hero 5 Black + GoPro Hero 3 Black + Wi-Fi Remote + Battery BacPac™ + The Frame + Suction Cup 2 + GoPole Reach + FeiyuTech G5 + Sandisk Ultra 64GB UHS-1 Class 10
Napisano 19 luty 2013 - 21:40
Ale jak się kręci przy sztucznym oświetleniu to wychodzi migotanie światła przy spowolnieniach bo nasze zasilanie ma 50Hz a nagrywasz 2x60fps które potem zwalniasz. W USA gdzie używają NTSC mają niby tylko 110v w gniazdkach ale za to 60Hz co pokrywa się z ilością klatek na sekundę.lepiej kręcić na 120 w NTSC zawsze to 1/5 więcej...
Na podglądzie w GoPro App widać nawet migotanie jak jest NTSC, jak jest PAL migotania nie ma.
Pozdrawiam
ZiGi
Pozdrawiam
ZiGi
GoPro Hero 5 Black + GoPro Hero 3 Black + Wi-Fi Remote + Battery BacPac™ + The Frame + Suction Cup 2 + GoPole Reach + FeiyuTech G5 + Sandisk Ultra 64GB UHS-1 Class 10
Napisano 20 luty 2013 - 14:44
After Effects to program ze stajni Adobe, to co innego niż Sony Vegas. After Effects to program do efektów i tyle. Twixtor to plugin, działa w vegasie, w premiere pro, ale najlepiej w after effects. Sony Vegas to program do montażu i chociaż można w nim tworzyć efekty to bardziej bym go porównywał do Premiere Pro.
W Vegas i Pr pracujesz na timeline, w After Effects na warstwach tak jak w photoshop-ie.
W Vegas możesz spowolnić, twixtor nie działa idealnie (przynajmniej ja miałem problemy) możesz użyć wbudowanej opcji VELOCITY, nie jest to skomplikowane, poszukaj, w necie jest dużo poradników.
Osobiście nie polecam Twixtor-a w programach innych niż After Effects.
PS
też dopiero zaczynam
W Vegas i Pr pracujesz na timeline, w After Effects na warstwach tak jak w photoshop-ie.
W Vegas możesz spowolnić, twixtor nie działa idealnie (przynajmniej ja miałem problemy) możesz użyć wbudowanej opcji VELOCITY, nie jest to skomplikowane, poszukaj, w necie jest dużo poradników.
Osobiście nie polecam Twixtor-a w programach innych niż After Effects.
PS
też dopiero zaczynam
Napisano 21 luty 2013 - 09:11
LeoDogg do czego ? Do uzyskania przekonania, że były to dobrze wydane pieniążki , a tak na poważnie, do zabawy, do domowego użytku. Głównie będą to filmiki "szybkie" , tj. z przejażdżek motocyklowych, ale zanim wsiądę na moto, to muszę się nią pobawić, bo do wiosny jeszcze chyba dłuuuuga droga ;/
Zależy mi na jakości, dlatego właśnie wybrałem GoPro, a nie inny tańszy zamiennik.
Czyli rozumiem, że optymalnie jest na 720p ( bo i jakość i możliwości slowmo stoją na wysokim poziomie) ?
Zależy mi na jakości, dlatego właśnie wybrałem GoPro, a nie inny tańszy zamiennik.
Czyli rozumiem, że optymalnie jest na 720p ( bo i jakość i możliwości slowmo stoją na wysokim poziomie) ?
Napisano 21 luty 2013 - 10:33
No chodzilo mi czy pozniej filmik bedzie do wrzucenia w net czy bardziej do domowego uzytku w sensie wspomnień przy tv Do netu wiekszej rozdzialki IMO niz 720 nie potrzeba.
Z drugiej strony jak uzywasz wiekszej to potem mozna ze stopklatek fajne fotki zrobic... Kolejna kwestia to pojemnosc karty - wiadomo im wieksza rozdzialka z wieksza iloscia klatek tym pliki ciezsze itp. itd. Będąc niedawno w Szklarskiej i w Czechach kręciłem sporo w 720/60 do tego masa zdjec i zajeło to na karcie około 15 GB czyli nawet nie połowę...
Reasumując jakość jaką oferuje GoPro w trybie 720 jak dla mnie jest ok. Zazdroszczę uzytkownikom GoPro 3 Black tylko trybu 720/120 hehe
Z drugiej strony jak uzywasz wiekszej to potem mozna ze stopklatek fajne fotki zrobic... Kolejna kwestia to pojemnosc karty - wiadomo im wieksza rozdzialka z wieksza iloscia klatek tym pliki ciezsze itp. itd. Będąc niedawno w Szklarskiej i w Czechach kręciłem sporo w 720/60 do tego masa zdjec i zajeło to na karcie około 15 GB czyli nawet nie połowę...
Reasumując jakość jaką oferuje GoPro w trybie 720 jak dla mnie jest ok. Zazdroszczę uzytkownikom GoPro 3 Black tylko trybu 720/120 hehe
Ja i cała ta moja twórczość
Napisano 21 luty 2013 - 13:13
Witam
Nakręciłem swój pierwszy filmik za pomocą GoPro 3
Mam kilka pytań :
W jakim końcowym formacie najlepiej zapisywać pliki (własny użytek i zamieszczanie na YT)
Jak zapisałem film w avi to zajmuje 3,5 GB, a trwa może 1,5 min - nie wiem co skopałem Dodatkowo obraz wydaje się nieostry, niepłynny jakkolwiek to zwał.
Zapisałem w 1080i 60 czy coś takiego
Później ten sam film zapisałem w wmv i zajmuje już 30mb jednak hmm dużo ładniejszy (nie liczę tego braku ostrości czy płynności) obraz był w poprzednim formacie - lepsze kolory ? hmm , mam takie wrażenie
Zastanawia mnie jeszcze czemu po odpaleniu w allplayer pliku prosto z kamerki obraz mocno się ścina - nie sądzę, że to wina konfig. kompa, bo ten jest całkiem porządny , m.in :
W7 64bit
8Gb Ram
GeForce GTX 670
Nakręciłem swój pierwszy filmik za pomocą GoPro 3
Mam kilka pytań :
W jakim końcowym formacie najlepiej zapisywać pliki (własny użytek i zamieszczanie na YT)
Jak zapisałem film w avi to zajmuje 3,5 GB, a trwa może 1,5 min - nie wiem co skopałem Dodatkowo obraz wydaje się nieostry, niepłynny jakkolwiek to zwał.
Zapisałem w 1080i 60 czy coś takiego
Później ten sam film zapisałem w wmv i zajmuje już 30mb jednak hmm dużo ładniejszy (nie liczę tego braku ostrości czy płynności) obraz był w poprzednim formacie - lepsze kolory ? hmm , mam takie wrażenie
Zastanawia mnie jeszcze czemu po odpaleniu w allplayer pliku prosto z kamerki obraz mocno się ścina - nie sądzę, że to wina konfig. kompa, bo ten jest całkiem porządny , m.in :
W7 64bit
8Gb Ram
GeForce GTX 670
Napisano 21 luty 2013 - 17:02
No właśnie po jakimś czasie pojawiły się te opcje.
Jednak muszę przyznać, że nie jestem zadowolony z jakości filmu. Czy macie jakieś rady Zmienić rozdzielczość, fps czy coś zupełnie innego ? Jeszcze nie grzebałem w opcjach, może wieczorem znajdę troszkę czasu.
I jak coś to proszę o odpowiedź/pomoc na moje poprzednia pytania
Właśnie przykleiłem te mocowania na kask, ale mam pewne obawy, że to ma się tylko na tym trzymać Przecież osiągam dość duże prędkości na motocyklu
Jednak muszę przyznać, że nie jestem zadowolony z jakości filmu. Czy macie jakieś rady Zmienić rozdzielczość, fps czy coś zupełnie innego ? Jeszcze nie grzebałem w opcjach, może wieczorem znajdę troszkę czasu.
I jak coś to proszę o odpowiedź/pomoc na moje poprzednia pytania
Właśnie przykleiłem te mocowania na kask, ale mam pewne obawy, że to ma się tylko na tym trzymać Przecież osiągam dość duże prędkości na motocyklu