Witam.
Zdecydowałem się na zakup soczewki zamiennej prosto od producenta

Paczka z Chin szła około dwóch tygodni, ale za to była darmowa. W sumie mi się nie spieszyło więc...
Obiektyw zdecydowałem się zakupić ponieważ stary wykonywał zdjęcia tak:

Było to widoczne na filmach, jak i na fotografiach i strasznie denerwujące. Jako, że w sumie nie znalazłem opinii na ten temat, a jedynie jakieś przypuszczenia i domniemania postanowiłem zaryzykować i poświęcić 50 zł

Soczewka kupiona na eBay. Wielkością jest taka sama. Ma gwint na całej długości, natomiast oryginał ma po środku dziwne przewężenie. Na pierwszy rzut oka OK

Kamerę rozmontowałem wg wskazówek na YT. Na gwarancję więc nie mam co liczyć, no ale cóż... Mikołaj blisko może Hero4 podrzuci

Najciężej było zdjąć taki plaster/nalepkę od strony baterii, potem tylko kilka śrubek i sama się rozeszła.
Uwaga na wyciąganie obiektywu. Trzeba to niestety (lub stety) podgrzać aby klej puścił. Ciężko to wychodzi i trzeba uważać na pozostałe części. Ja (mimo iż na filmie tak nie było) okleiłem rozkręconą kamerę taśmą malarską. Tak na wszelki wypadek.
Później zgodnie z zaleceniami wyjąłem tą czarną osłonkę aby móc swobodnie wymieniać obiektywy.
Pierwsze uruchomienie i ogromne zdziwienie. Obiektywu nie dokręcamy do końca, gdyż nie łapie ostrości. I tu jest największy ból. Mam teraz 2 obiektywy, ale trzeba regulować każdorazowo ostrość. I przy wymianie na chiński, jak i przy podmiance na oryginalny trzeba jeszcze raz ustawiać ostrość soczewki.
Z takich technicznych spraw, to jeszcze ta podróbka ma lekkie luzy i muszę poszukać po marketach jakiejś uszczelki żeby stopowała te luzy, no i może automatycznie ostrość. Ten gość z filmiku o podmianie obiektywów takie coś miał.
Szczerze mówiąc spodziewałem się że oryginał będzie jakoś bardziej skomplikowany, ale ... no jest to plastik i szkiełko. Wszystko poklejone silikonem. Bez jakiś filtrów nie wiadomo czego jak czyta się na forach.
W każdym razie przejdźmy do najważniejszego.
Zdjęcie wykonane soczewką starą przed rozkręceniem kamery wyglądało tak:

Zdjęcie wykonane po podmianie soczewek wyglądało tak:

Aż sam byłem zaskoczony. Takie same prawda

Po kręceniu i zabawach stwierdziłem, że NIE MA GENERALNIE ŻADNEJ RÓŻNICY MIĘDZY SERYJNYM OBIEKTYWEM, A TYM ZA 15$ Z EBAY

Problemem pozostaje jednak w dalszym ciągu ustawienie ostrości. Czas zakupić kabel HDMI no i ustawiać to na dużym ekranie, bo na wyświetlaczu LCD nie widać takich szczegółów.
Przy okazji zababrałem se tam tymi ciągłymi zabawami i podmiankami matrycę

no ale cóż. Ktoś się musiał poświęcić jako pierwszy

Wszystkie zdjęcia porównawcze stary/nowy znajdziecie na moim dropboxie pod tym linkiem:
Wydaje się też ze w podmienionej soczewce nieostre są rogi nagrań, ale nie wiem czy jest to wina brudnej matrycy czy soczewki.
Więcej napisze jak rozwikłam problem.
Pozdrawiam
PS. Pamiętajcie, że robiąc taki ruch tracicie gwarancję. No ale moja soczewka była w takim stanie, że i gwarancja by jej nie pomogła. Pzdr