No więc idę z pozytywnymi wiadomościami
Dogadałem się z tym gościem , który okazał się bardzo miłym i pomocnym Panem Oto zdjęcie jakie udało mi się zrobić o północy.Zauważalny szum , ze względu że ustawiłem dosyć wysokie iso Fotka jest po minimalnym retuszu.
To samo zdjęcie ,bez moda.
Już tłumaczę jak uzyskać długą ekspozycję w Hero3/3+
1.Pobieramy ten plik ( wrzuciłem na sendspace żebyście nie musieli latać po stronach i męczyć się z downloadami )
2.Po pobraniu otwieramy go za pomocą notatnika , i teraz tak.W tekście który nam się otworzy , znajdziemy 4 duże litery : P,X,Y,A.
P - ISO
X - Czas ekspozycji.
Y - Iris ( również czas ekspozycji ? )
A - Interwał Timelapsu.
Na dole w tabelce macie podane odpowiedniki jaka liczba wpisana w X i Y odpowiada danej długości czasu ekspozycji Czyli np. wpiszemy liczbę 30 , czas naświetlania wynosi 6.8 sek.
W P (iso) wpisujecie jakie tam chcecie , a w A czas co jaki czas ma być robione zdjęcie UWAGA ! Czas w A musi być dłuższy niż wybrany przez nas czas naświetlania W przeciwnym razie kamerka wyłączy się nam podczas robienia zdjęcia.
3.Wrzucamy plik na kartę SD.
Jak to wygląda ?
" Jesli korzystasz z long lapse jak w linku to kamera sie wlaczy, zrobi fotke wg parametrow jakie ustawiles, odczeka pauze jaka tez ustawiasz i sie resetuje. Jak sie zresetuje to zaczyna caly proces jeszcze raz az wylaczysz kamere. Czasem trzeba baterie wyciagnac. Jak pozniej usuniesz autoexec.ash z karty kamerka bedzie dzialac normalnie, nic sie w niej nie zapisuje i nie ustawia na zawsze. Ash to jezyk programowania z ktorego korzysta gp i wykonuje tylko polecenia z pliku startowego. "
Miłej zabawy ! Jak widać długie czasy ekspozycji były możliwe w zastosowaniu w Hero3/3+ , ale ten bajer zostawiono dla Hero4 Teraz posiadacze 3 i 3+ również mogą się cieszyć tym bajerem.Co prawda nie jest tak wygodny jak w czwórce , ale myślę że i tak jest dobrze ! Ktoś ma jakieś pytania - pisać.
Wstawiajcie zdjęcia zrobione przez Was