stabilizator obrazu
Rozpoczęty przez darek , 20 lut 2013 13:22
Napisano 28 marzec 2013 - 11:54
http://www.youtube.com/watch?v=icfcFvBUcHs
Filmik obrazujący stabilizator SEVENOAK czyli coś jak ten GENESIS.
Jeżeli GoPro jest do tego za lekkie można dać chyba jeden ciężarek pod kamerke.Gwint 1/4
Ps.Podam linka bo filmik zablokowany
https://www.youtube.com/watch?v=fpCjPuz4cn8
Filmik obrazujący stabilizator SEVENOAK czyli coś jak ten GENESIS.
Jeżeli GoPro jest do tego za lekkie można dać chyba jeden ciężarek pod kamerke.Gwint 1/4
Ps.Podam linka bo filmik zablokowany
https://www.youtube.com/watch?v=fpCjPuz4cn8
Napisano 28 marzec 2013 - 17:29
Na deskę go nie brałem, bo tylko by ciążył mi albo koledze, który też kręcił. Czekam aż ładna pogoda się zrobi bo mam w planie nagrać taki krótki film czilloutowy, przyroda się budzi do życia , las itp. Generalnie będę korzystał tylko jak będzie okazja.
Ja i cała ta moja twórczość
Napisano 02 maj 2013 - 17:49
Jako, że nie mam aż takiego zmysłu majsterkowicza, pomimo mało pozytywnych opinii zaryzykowałem i zakupiłem stabilizator SEVENOAK.
Po przeniesieniu jednego odważnika pod kamerkę udało mi się wyważyć poprawnie cały układ (chyba ).
Trzęsienie już nie występuje. Pojawił się za to efekt łódki na falach.
Po przeniesieniu jednego odważnika pod kamerkę udało mi się wyważyć poprawnie cały układ (chyba ).
Trzęsienie już nie występuje. Pojawił się za to efekt łódki na falach.
Napisano 03 maj 2013 - 15:17
Również bym chciał jakiś dobry stabilizator bo Gopro ma ciężko z tym. Jak na razie mam swój sposób. Do stabilizacji używam swojego monopody (teleskopowy kij od szczotki i roll bar mount). Przeważnie kręcę coś jadąc na rolkach, kamera zamocowana na czubku monopodu, a cały kij skierowany jest w dół. Trzymam za górną końcówkę kija, a drugą ręką lekko trzymam dołu, żeby nie bujało. Ciężar monopodu lekko stabilizuje obraz. Polecam
Napisano 04 maj 2013 - 13:45
Cześć wszystkim (jestem tu nowy). Jeśli chodzi o stabilizator to sam ostatnio taki zacząłem budować i coś tam jest. Jednak metodą prób i błędów rozkręcam go i co chwilę ulepszam.
Może komuś się coś przyda z moich doświadczeń:
-zastosowałem przegub traxxas 5151, trzeba troszkę zeszlifować mniejszą część by pasowała do łożyska)
-łożysko z deskorolki abec 5 (idealnie pasują do rączki i nie ma oporów przy obracaniu)
-rączkę rowerową jako uchwyt (musi być usztywniana z plastikiem lub aluminium w środku i obejmą na końcu by dobrze trzymała łożysko)
-jako ramy użyłem płaskownika aluminiowego i odpowiednio wygiąłem (kupiony w castoramie)
-ciężarki to duże podkładki (z castoramy)
Ogólnie wszystko zrobiłem na kształt tego stedicama (tylko przegub inny) :
Pozdrawiam
Może komuś się coś przyda z moich doświadczeń:
-zastosowałem przegub traxxas 5151, trzeba troszkę zeszlifować mniejszą część by pasowała do łożyska)
-łożysko z deskorolki abec 5 (idealnie pasują do rączki i nie ma oporów przy obracaniu)
-rączkę rowerową jako uchwyt (musi być usztywniana z plastikiem lub aluminium w środku i obejmą na końcu by dobrze trzymała łożysko)
-jako ramy użyłem płaskownika aluminiowego i odpowiednio wygiąłem (kupiony w castoramie)
-ciężarki to duże podkładki (z castoramy)
Ogólnie wszystko zrobiłem na kształt tego stedicama (tylko przegub inny) :
Pozdrawiam
Be a HERO.
MacBook Air/ Dji Phantom 2/ Zenmuse H3-3D/ full FPV