Nie będę tu proponował rozwiązań nie wiadomo jak skomplikowanych i wyszukanych. Zakładam, że tak jak ja nie macie w domu starego statywu lub innych części z których można zrobić przedłużkę "na kij".
Przedstawię Wam tu moje rozwiązanie. Myślę, że dość fajnie się prezentuje, a na całość nie wydacie więcej niż 50 zł.
Na początek kij. Po doradztwie w sklepie fotograficznym (INFOTO) decyduje się na zakup monopodu Camrock M140. Niska cena, lekki, mały po złożeniu, duży po rozłożeniu etc. Wybór trafiony, do monopodu dostaje jeszcze głowicę oraz futerał

Następnie przystępuję do prac. Monopod stawiany jest iglicą do dołu i rączkę wraz z głowicą na u góry. Moim zamiarem jest zamiana miejsc. Z monopodu zdejmuję antypoślizgową stopkę (trzeba użyć siły aby rozchylić i wyjąć z otworów), następnie wykręcam całą iglicę spodnią (3 śrubki dookoła + wykręcić iglicę), po czym odchylam piankowy uchwyt i odkręcam 3 śrubki aby zdemontować głowicę.
Następnie stwierdzając, że głowica nie jest mi potrzebna demontuje z niej śrubę z gwintem fotograficznym (jeśli uważasz że ci się głowica przyda do innych projektów zachowaj ją, a śrubę kupisz np. tu:
Zamiast śruby można zamontować też standardowy (plastikowy 3 ramienny ) uchwyt na śrubę. Ja użyłem śruby fotograficznej bo mogę także przyczepić aparat, lampę i inne gadżety a nie tylko kamerkę.
Później czas na zamianę miejsc i montaż w całość. Jako, że używałem wędki głównie na snowboardzie potrzebne mi było zadekować otwór po głowicy (wpadający śnieg). Idealna okazała się nakrętka po tymbarku

Z przodu (czyli na wysięgu) za pomocą przekładki plastikowej (może być metalowa) oraz Superglue osadzam śrubę M6 z gwintem 1/4' tzw. fotograficzna najpierw sprawdzając jaki powinna ona mieć wysięg (długość gwintu).
W wyniku takiej operacji uzyskuję monopod o wysięgu w zakresie 55-180 cm.
Koszty operacji:
Monopod ~45 zł
śruba z gwintem fotograficznym ~2 zł
tymbark dla ochłody ~2 zł
klej superglue ~2zł
czas potrzebny na zmontowanie ~15 min
Ujęcia MOJE z tego i innych moich sprzętów można zobaczyć np tu:
Pozdrawiam
PS. Jak wrócę z pracy pstryknę parę fotek kija i wrzucę
PS.2. Ujęcia z kija wg porady oraz z doświadczenia kręcę do góry nogami