Niestety moja Sandisk Ultra jednak okazała się za słaba na 1080 120fps i wywala mi sd error zamówiłem tego kingstona 90/80 U3 zobaczymy czy poradzi sobie. Dam znać jak przetestuje.
kolego i jak ten kingston??
Widzę, że na forum chyba nikt nie widzi różnicy Mb a MB
1MB=8Mb=8000kbps
Oto prędkości zapisu danych kolejno dla 4B, 4S, 3S+:
Up to 60Mb/s Up to 45Mb/s Up to 25Mb/s
A więc:
dla kamery 4 black potrzebujemy kartę z zapisem co najmniej: 7,5 MB/s
dla kamery 4 silver potrzebujemy kartę z zapisem co najmniej: ~5,7 MB/s
dla kamery 4 silver potrzebujemy kartę z zapisem co najmniej: ~3,2 MB/s
Na karcie za 26zł Kingstone 8GB klasa 10 z zapisem 7,9MB/s nagrałem filmik 4 Silver 2.7k/25FPS bez żadnych przycięć - max bitrate ~45000kbps czyli jakies 5,6MB/s
Dziękuję dobranoc.
Weźmy na warsztat tego polecanego przez GoPro Lexar 633x:
Prędkość odczytu: 95 MB/s=760Mb/s=760000kbps
Prędkość zapisu: 47MB/s=376Mb/s=376000kbps
Najlepsza kamera GoPro 4 Black potrzebuje tylko 60Mb/s zapisu.
Czy widzicie już przerost nad treścią?
Siema udało mi się już przetestować Kingstona U3 w kamerce i na każdych ustawieniach nie ma już problemów z SDERROR.
Natomiast jak chciałem przetestować odczyt zapis na kompie to się okazało że mam zbyt wolny czytnik bo ogranicza mnie do 20MB/s. (kupie taki na USB 3.0 i pochwale się wynikami)
Najbardziej jednak zastanawia mnie moja stara karta z którą miałem problemy SanDisk Ultra, bo teraz na testach zapis i odczyt nie przekracza 1MB/s i może dlatego miałem SD ERROR tak często. Format nic nie zmienia. Macie jakiś pomysł co się mogło stać?
Tak sobie czytam internet i okazuje się że Karty SD ze standardem UHS-II mają dodatkowe piny (są inaczej zbudowane) przez co mogą szybciej zapisywać i odczytywać. Więc jak ja wkładam micro SD do ADAPTERA to nie mogę liczyć na pełną prędkość. Pozostaje zakup czytnika microSD XC.
Edit:
Ok doczytałem i to się tyczy kart UHS-II a ta moja jest UHS-I U3 więc więcej pinów nie ma ale i tak adapter jest USB2.0 więc pełnej mocy karty nie ogarnie.
Edit II:
Udało się kupić czytnik Kingston USB3 Hi-Speed Media Reader FCR-HS4 podpiąłem pod USB 3.0 i zrobiłem parę testów.
Niestety bardzo niestabilna jest karta SanDisk Ultra Odczyt ma zawsze w okolicach 45MB/s ale zapis waha się na tych samych ustawieniach od 8 do 20MB/s.
Natomiast nowa karta od Kingstona U3 90/80 odczyt zawsze ma powyżej 90MB/s a zapis od 22MB/s do 68MB/s
Nie do końca rozumiem dlaczego na tych samych ustawieniach programów testujących za każdym razem otrzymuje się różne wyniki, może ktoś wie?