Chyba jeszcze większej awaryjności, mi GoPro 4 Black w zupełności wystarczy.
Co brakuje 4K 50p
stabilizacji
lepszego obraz przy słabym oświetleniu
lepszych baterii
niższych temperatur
lepszego wykonania
Jestem ciekaw gdzie nas zaprowadzi taki wyścig zbrojeń, ale w 8k raczej nie uwierzę aż do oficjalnego oświadczenia. Zamiast absurdalnych rozdzielczości wolabym w GP5 znaleźć ekranik w każdej z wersji, 4k w 60p, rozszerzenie dla kart pamieci powyżej 64gb oraz lepszą baterię. To tak na początek.
Zobaczcie że format kompresji i nie kompresji w muzyce się zatrzymał wiele lat temu, my jesteśmy w wideo już na końcu tego.
Teraz będą nowe technologie jak oled itd.
4K dla konsumenta jest końcem i nie ma potrzeby więcej, 8K dla produkcji i basta, lepiej żeby zaczeli robić nowe kodeki i nowe wyświetlacze.
Szkoda, że dla wszystkich jest wiele oczywistych rzeczy które można wprowadzić ale oczywiście się nie opłaca lepiej to rozbić na 5 modeli... ;/ a ja tak jak szukałem tak nadal będę szukał kamerki która spełni moje oczekiwania i się chyba nie doczekam ;D Mogliby się zabrać za mocne ulepszanie matryc bo to mógłby być duży krok na przód.
Tylko ze te hipotetyczne 8k - naprawdę zupełnie inna sprawa od strony technicznej. Pomijając oczywistą kwestię chłodzenia kamery - która jest ważniejszą sprawą niż 8 czy też baterię która ma być w końcu 2x większa. 8k wymaga obiektywu przystosowanego do 8k. Poczytajcie co się teraz dzieje względem hipotetycznego wejścia na rynek lustrzanek i bezlusterkowców z 4k! Oczywiście zwiększa to teoretycznie cenę GP. Które biorą z przymrożeniem oka ma być tańsze albo raczej może być tańsze niż H4 na wejściu na rynek. I szczerze do końca by mnie to jakoś nie zdziwiło. Pomijam tutaj kwestię o której raz wspominałem na forum że kamery sportowe mają mocno zawyżone ceny. A niewidzialna ręka rynku trochę chyba za bardzo się rozhulała. Ogólna walka z konkurencją może doprowadzić do takiej sytuacji że Hero 5 może mimo "8k" i innych bajerów być tańsze. GoPro obecnie ściga się na równi z Sony. Oczywiście nie przekłada się to na popularność Sony Action Cam. Ale popatrzcie na ruchy oby firm. Już nie wspomnę o Action Cam App i nowym GoPro App. Sony wbrew pozorom jest tylko pare ruchów za GoPro. I nie są to może aż tak wielkie i ciężkie zadania do wykonania. Choć w praktyce Sony ma dużo roboty do wykonania.
A względem 8k najbardziej istotny jest kodek który kompresowałby materiał nagrany przez kamerę. Przy okazji zachowując jakość. H.265 - czeka na implementację. Choć tutaj znowu kłaniają się mądre licencje Co ciekawsze nie zdziwi mnie gdyby okazało się że GoPro wykombinuje coś razem z google. Które jakiś czas temu opracowało własne standardy kodekowe i kompresji obrazu przy naprawdę minimalnej stracie względem stopnia kompresji. Ale to tylko moje niczym nie poparte przypuszczenie.
Tak czy inaczej niedługo ma pojawić się nowy Drift. W styczniu Sony zrobi re aktualizację swoich kamer. Więc x300v i x2000 w drodze. Dzisiaj nawet może pojawić się na rynku nowy SAC mini. Jest jak widać z kim konkurować.Tak więc premiera po konkurencji może pozwolić GoPro być przed wszystkimi prezentując nowy produkt na końcu. Obstawiam premierę w styczniu-marcu.
Dobre pytanie. Ale nowa apka od GoPro też pozwala na obróbkę. Może nie aż tak zaawansowaną ale jednak. Choć przyznam obu apkom przyglądałem się dość powierzchownie. Wieć nie wypowiem się w sposób obiektywny. Może ktoś na forum obrabia coś za pomocą dedykowanych aplikacji. Tak czy siak to przyszłość.
8k? to chyba jakieś nowe karty pamięci będą musiały powstać w dodatku jak oni chcą to chłodzić
Od dawna są na rynku karty pamięci, które sobie poradzą z 8k. W GP4 film w 4k ma bitrate 60mbps, czyli potrzebne jest zaledwie 7,5MB/s do zapisu. Rozdzielczośc 8k to 4razy więcej danych, a więc 30MB/s. Nie mówie już że HEVC ma lepszą kompresje i te 30MB/s to może być z dużym zapasem. Co do grzania - kolejne chipy są produkowane w coraz mniejszych procesach technologicznych, a więc mniej się grzeją.
i jakie zastosowanie 8k można znaleźć?
Taką samą jak 4k w stosunku do 1080p - lepsza jakość obrazu, więcej szczegółów. Ja już dawno przestałem nagrywać w 1080p, bo różnica jest widoczna nawet na zwykłym monitorze 1080p.
Niestety nie wierze w to że GP5 będzie miało 8k - takie rzeczy najpierw pojawiają się w smartfonach, np. 4k w Samsungu było rok wcześniej niż w GoPro.