Laptop do 3 tyś - 4k
Rozpoczęty przez Michal , 25 paź 2015 10:03
Napisano 26 maj 2016 - 13:39
Witam,
odświeżę trochę temat bo też jestem na etapie wyboru laptopa do domowej amatorskiej obróbki wideo w cenie do 3000zł.
Oto kilka sztuk nad którymi się zastanawiam, z przewagą laptopa Dell Precision M4600:
Parametry ich są zbliżone dlatego trudno się zdecydować na wybór
Napisano 26 maj 2016 - 19:22
Czyli wychodzi na to, że pomimo tego iż jest używany to najlepszy będzie ten:
Nie znalazłem nigdzie informacji czy ma on też drugą kartę graficzną zintegrowaną. Nie wie ktoś czy faktycznie tak jest?
darekhifi, dlaczego unikać tych procesorów co z nimi nie tak?
Napisano 26 maj 2016 - 19:42
Ja mam i kopie dupy.
Jeśli dell to szukaj alienweare, polecam MSI bo kompy dla graczy muszą uciągnąć coraz lepsze jakościowo gry.
Obczaj np to:
Aha mimo, że to laptop raczej zapomnij o mobilności. Sam laptop jest dość potężny a zasilacz jest jak cegłówka.
To raczej kompaktowa stacjonarka, ale czuć to w osiągach. Podzespoły możesz wymieniać jak w stacjonarkach (MSI, alien)
Pozdrawiam
Napisano 26 maj 2016 - 21:24
Procki "U" to wersje energooszczędne, w laptopie do internetu super, do edycji nie (są znacząco mniej wydajne), ten dell precision ma dedykowaną grafikę (występuje z AMD oraz nVidia (różne moddle)) i tylko w wersji z nVidia działa Optimus (możesz działać na grafice zinyegrowanej gdy nie potrzeba mocy).
- P3t3r lubi to
Napisano 18 wrzesień 2016 - 10:18
Odświeżę troszkę temat
Budżet - około 3 500
Zależy mi na laptopie nowym z gwarancją
Głównie celuję w serię Thinkpad - zależy mi na solidności i wieloletności. Poprzednio miałem Toshibę satellite gdzie co prawda było fajnie z odpaleniem gier itd ale obudowa pękła w 2 miejscach od samego otwierania ekranu, obcierała sama o siebie - brak dobrych gumek, odciski klawiatury na matrycy no i szlak trafił grafikę po raz 3....
Tutaj myślałem o T540P
i7 4600m do 3,6 GHz
8GB RAM (od razu dokupię kolejne 8 i będzie 16)
Martwi mnie jedynie karta graficzna - zintegrowany intel HD Graphics 4600
Może jakieś inne propozycje ?
Napisano 19 wrzesień 2016 - 06:12
Co ma największy wpływ na obróbkę filmu w laptopie. Kiedyś bawilem się analogiem głównie w Pinnacle. Teraz po nabyciu GoPro doznalem szoku, zwykly laptop przegrzewał sie nie dając rady zrenderowac 1 min.
Mam zamiar nabyć poleasingowego Della, dwa dyski w tym jeden ssd, 16gb ramu, raczej i5 bo wydaje mi się, że i7 nie daje takigo przyrostu mocy do ceny ale chętnie was posłucham na ten temat bo wiadomo specyjikacja sobie a życie sobie. Pozostaje mi jeszcze kwestia z jaką kartą graficzną NVidii czy GeForce i jakie oznaczenia. Wiem tylko, że ramu dużo i szybko ale czy to prawda?
W czym będę obrabial jeszcze na chwilę obecną nie wiem, ale raczej pozostanę przy Adobe jak się da .
Pozdrawiam.
Wyslane z Tapatalka
Mam zamiar nabyć poleasingowego Della, dwa dyski w tym jeden ssd, 16gb ramu, raczej i5 bo wydaje mi się, że i7 nie daje takigo przyrostu mocy do ceny ale chętnie was posłucham na ten temat bo wiadomo specyjikacja sobie a życie sobie. Pozostaje mi jeszcze kwestia z jaką kartą graficzną NVidii czy GeForce i jakie oznaczenia. Wiem tylko, że ramu dużo i szybko ale czy to prawda?
W czym będę obrabial jeszcze na chwilę obecną nie wiem, ale raczej pozostanę przy Adobe jak się da .
Pozdrawiam.
Wyslane z Tapatalka
Napisano 19 wrzesień 2016 - 10:12
W pierwszej kolejności wydajny procesor, tak jak wcześniej było na forum opisane unikamy tych z oznaczeniem U ponieważ są energooszczędne = mniej wydajne. Przy wyborze i5/i7 warto sprawdzić benchmarki.
Następnie RAM - w lapku powinno to być minimum 16GB dobrze jak w przyszłości można to rozszerzyć np do 32.
Co do grafiki - pomaga z pewnością przy samej obróbce w nowych i profesjonalnych programach można wspomóc renderowanie - tak jakbyś wsadził drugi procesor.
Odnośnie pytania o konkretną grafikę odpowiadam: nie wiem, nie znam się na tym
I dorzucam link do testu gdzie porownano wpływ procka, ramu i grafiki na renderowanie
Wysłane z mojego D6633 przy użyciu Tapatalka
Następnie RAM - w lapku powinno to być minimum 16GB dobrze jak w przyszłości można to rozszerzyć np do 32.
Co do grafiki - pomaga z pewnością przy samej obróbce w nowych i profesjonalnych programach można wspomóc renderowanie - tak jakbyś wsadził drugi procesor.
Odnośnie pytania o konkretną grafikę odpowiadam: nie wiem, nie znam się na tym
I dorzucam link do testu gdzie porownano wpływ procka, ramu i grafiki na renderowanie
Wysłane z mojego D6633 przy użyciu Tapatalka