Jakoś tak się dziwnie składa, że maszyny gamingowe mają najlepsze podzespoły do obróbki.
Co nam potrzeba? Jak najwydajniejszy procek, dużo RAM i jak najlepsza karta graficzna.
Komputery pod office raczej nie dadzą rady, a te gamingowe muszą pociągnąć coraz bardziej zaawansowane gry na wysokich detalach.
Tak sobie to tłumaczę.
Jeśli chcesz kompa stricte pod produkcję gier lub profesjonalne narzędzie do klejenia to jak pisałem wcześniej w tym wątku:
- 3 dyski - 1 pod system SSD, jeden na pliki źródłowe 7200 obr lub SSD (dużo danych więc wysoka cena SSD), oraz jeden na zapisywany materiał
- 2 procesory w macierzy (2x 4 rdzenie lub droższy 8 rdzeniowy)
- 32 GB RAM (można przesiąść się już na DD4 idąc z duchem czasu)
Mój brat kiedyś projektował gry i w pracy miał coś takiego:
To jest nowy setup, ale coś działające na takiej zasadzie.
Umówmy się. Forum kamer sportowych, sprzęt to zabawka w porównaniu do prawdziwych kamer, komputery dobieramy w zasięgu budżetu przeciętnego zjadacza chleba i do potrzeb nagrań hobbystycznych.
Jeśli masz kasę przeznaczoną na samochód, ale wolisz gładko obrabiać filmy z wakacji polecam ci to:
Pozdrawiam
No kolego to pojechałeś z linkami do kompów za polot i finezje szacun
My tutaj to bawimy się filmami z kamerek sportowo - coś tam coś tam i potrzebujemy kompa ponad przeciętnego na rynku . Ja postawiłem na gambinga bo tak jak wspomniałeś są to kompy ( laptopy ) dobrze wyposażone i jak ktoś ma 4 do 5tys to najprostszy wybór .
Wydaje mi się jednak ,że 16 GB ram w zupełności dziś do wideo wystarcza ( wiadomo nigdy za wiele ) ale styka bo mi w GoProStudio nie przekracza poboru 6GB.
Co do grafiki to nvidia GeForce nie bierze "udziału " w GoProStudio i pracuje ów program na karcie zintegrowanej ( bynajmniej w moim Y700 )- mogę się mylić , ale na 100% nie widzę GoProStudio jako program obsługiwany w ustawieniach GeForce .
No i na 100% masz rację ,że procek to podstawa i właśnie tutaj mój Y700 tylko nie wyrabia, bo jak widać na fotkach powyżej w linku CPU sięga maxa podczas konwertowania Video.
Wniosek dla obróbki video na poziomie "amatora- pasjonaty" Procesor to podstawa + 16GB ram(minimum wystarczające) + SSD a Grafika np GeForce mniej znacząca ( chyba że się mylę co do udziału GeForce w obróbce Video )
Pozdrawiam