Witam
Od tygodnia męczę się z ustawieniami w moim GoPro Hero 4 Black wyposażonego w kartę Samsung EVO+ microSDXC I U1 128GB (piszę dokładnie bo jak nie GoPro, to problem może leżeć po stronie wolnej karty pamięci).
Proszę o ocenę filmów poniżej, może tak powinno być - nie wiem bo to moja pierwsza GoPro (wszystkie światła w domu odpalone, 99% to led ale i tak mam przeczucie, że moją komórką by lepiej wyszło, jak dla mnie filmiki mają straszne ziarno jakby ISO3000; filmy są bezpośrednio z GoPro):
- PAL 1080/25fps/Wide NoProtune
- NTSC 1080/24fps/Wide NoProtune
- PAL 1080/25fps/Wide ProtuneON (BalansBieli 3000K; ISO400; Sharpnes Medium)
- PAL 1080/50fps/Wide NoProtune LowLight ON
Wszystkie ustawienia zasugerowane zostały przez MicBergsma dość często tu przytaczanego, jak porównać moje filmiki do 20stej sekundy filmu poniżej, no to sorry ale u mnie coś jest nie halo (tam też NTSC 1080/24fps/Wide NoProtune).
W filmiku obraz żyleta, u mnie jakby ... - no szkoda gadać. Ja zastosowałem PAL bo w jednym z jego Tip'ów mówił że częstotliwość prądu a co za tym idzie światła w Europie może mieć wpływ i że powinno się wtedy kręcić w PAL (ale w NTSC też dodałem).
Czy ktoś ma jakieś sugestie? O co chodzi?
Mam również zastrzeżenia co do Wide, u mnie strasznie zaokrągla krawędzie, jest to ok? - prawdopodobnie to u MicBergsma zostało wykrojone w obróbce.
Pudełka wyrzuciłem więc jak coś to na gwarancję odeślę.
I jeszcze jedna sprawa, czytałem że tak może być ale trochę mnie zdziwiło, że jak kupiłem kamerkę w sklepie, wszystko zaplombowane a na nowej karcie GoPro tworzy folder 100GOPRO (ok) ale filmiki zaczął mi numerować od 7959 czyli jakby ktoś wcześniej tyle filmików sobie klepnął (i nijak nie mogę tego zmienić). Też tak macie?
Pozdrawiam
Damian