W moje łapki wpadła właśnie nowa karta w kolekcji, która jest bardzo chwalona przez użytkowników tego forum więc postanowiłem ją sprawdzić z kartą, którą ja sam na co dzień używam w mojej kamerce.
Do testu daje dwie karty:
1. Kingston microSD SDXC 64GB C10 U3, zapis i odczyt wg producenta 80/90 MB/s (cena na dzień testu ok 120zł)
2. Samsung PRO microSD SDXC 64GB C10 U3, zapis i odczyt wg producenta 80/90 MB/s (cena na dzień testu ok 160 zł)
Do testu użyłem komputera z USB 3.0 i podpiętym czytnikiem kart Kingston USB3 Hi-Speed Media Reader FCR-HS4.
Na załączonych poniżej wykresach zobrazowano prędkości zapisu (czerwony) i odczytu (zielony) danych na testowanych kartach.
Jak widać Samsung wiedział co napisać na opakowaniu (90/80), niestety Kingston tylko to oszacował i przybliżył.
(wyżej Kingston, niżej Samsung PRO)
Na poniższych wykresach zobrazowano kulturę pracy testowanych kart. Widać wyraźnie, że samsung trzyma się blisko stałego zapisu w granicach 80 MB/s, natomiast Kingston wyraźnie waha się między 60 a 90 MB/s
Kingstone 64GB U3 90_80 wykres.PNG 198,99 KB 14 Ilość pobrań
(wyżej Kingston, niżej Samsung PRO)
Wszystko niby pięknie widać na wykresach a mimo to, na dzień dzisiejszy nie ma żadnej różnicy w pracy obu kart w kamerkach sportowych. Obie są wystarczająco szybkie żeby nagrywać np w GoPro 4 Black materiał 4k 30fps lub FullHD 120 fps. Jeśli jednak ktoś planuje zakup przyszłościowo i spodziewa się że będzie tej karty używał w kamerkach kolejnych generacji to warto wziąć pod rozwagę dołożenie 40 zł do minimalnie szybszej ale dużo stabilniejszej karty Samsung PRO (a może nawet PRO+ jeżeli kogoś na to stać)
Macie pytania to piszcie, może znam odpowiedź