Napisano 09 grudzień 2013 - 09:54
Z naszej strony mogę tylko napisać, że poprawa zdjęć jest równie duża co filmów. Póki co zdąrzyłem zrobić kilka fot w sztucznym świetle w pomieszczeniu i po wrzuceniu do komputera byłem pod dużym wrażeniem.
- ciekawa alternatywa - sprawdź!
- oficjalny FB - zapraszamy!
Napisano 10 grudzień 2013 - 13:47
WItam,
Poniżej link do filmiku testowego poddanego korekcji. Kompresja podczas korekcji jest czasami widoczna - no ale to 8bit/18Mb/s a nie klatki 32bit Na pewno tutaj HighBitrate by się przydał.
Naprawdę z materiałem z drifta można wiele podziałać. Największą pixelozę robi youtube.
Zobaczcie pierwsze ujęcie filmu jakie jest zmasakrowane w 1080p. W 720p jest dużo lepiej - znowu problemy ze skalowaniem?
- Fiveo lubi to
Napisano 10 grudzień 2013 - 17:42
acezary dzięki za wszelkie testy! Ja dzisiaj zrobiłem sobie prezent na Mikołaja, i zakupiłem kamerkę GHOST-S. Jutro odbiór Używał będę głównie na wypadach quadami, i w sezonie zimowym również decha :cool: Jest to moja pierwsza przygoda z kamerkami akcji, więc będzie co się uczyć. Za półtora miesiąca też mnie czeka pierwszy wyjazd na deske w Alpy- konkretniej do Livigno, więc z zakupu tym bardziej się cieszę
Napisano 10 grudzień 2013 - 18:30
Mam prośbę do użytkowników Ghost-s. Jeśli można zróbcie testy wideo w trybie normal i vivid. Najlepiej aby były te same scenerie i oświetlenie .
Mój sprzęt:
| Laptop Y580 - i7 3610QM / GTX 660M / Matryca HD / 1000 GB HDD 5400 rpm / 4 GB ram / Windows 7 Home Premium 64-bit
| Smartfon - Xperia U
Napisano 11 grudzień 2013 - 06:19
acezary, mam prośbę o jeszcze jeden test "kablowy" jeśli jeszcze masz jeszcze ochotę. Mianowicie gdybyś mógł zrobić krótkie video (dosłownie sekundę, dwie) przewodów elektrycznych, przewody niech będą pod kątem ok. 15 stopni do kadru oraz zdjęcie jpeg w pełnej rozdzielczości 12 mpix, jeśli to możliwe z dokładnie tej samej pozycji (najlepiej gdyby kamera była na statywie albo żeby ją oprzeć o jakiś kamień). Dzięki temu będzie można powiedzieć nieco więcej o skalowaniu video, poprzez przeskalowanie tego zdjęcia 12 mpix dokładnie do rozmiaru klatki video (byle dobrym algorytmem np. Lanczos), następnie porównanie tej klatki z klatką video (która została przeskalowana przez kamerę dużo gorzej). Przy powiększeniu jeden i drugi kabel będą się różnić, myślę że przy takim porównaniu będzie widać różnicę.
Ostatnio ukazał się aparat Sony RX-10. Jest to pierwszy aparat który przy filmowaniu zczytuje swoją pełną matrycę (20 mpix) i przeskalowuje ją do 1920x1080 i to wszystko przy prędkości 60 fps. Dzięki temu jest zredukowana mora, rozdzielczość jest nieco większa i generalnie mniej jest różnorakich artefaktów. Tak więc da się i w przyszłości za rok-dwa będzie to już pewnie powszechna praktyka a więc i wzrost jakości video.
pozdrawiam
Roland
Napisano 11 grudzień 2013 - 22:36
Do mnie przyszła paka dzisiaj, niestety nie doszła karta to i testów brak. Na szybko jak dla mnie rewelacja obracany ekran - mogę do klatki w aucie przymocować w dowolnie nieprzeszkadzającym miejscu i ustawić tym wynalazkiem odpowiedni "kadr". Drugi pozytyw - ładowanie pilota przez usb - nie muszę się kopać z bakteriami. Szkoda że nie ma w zestawie prostej ładowarki 230V/USB, ale to jest do przeżycia
www.dohcvtec.pl
www.fotoemg.pl
Napisano 11 grudzień 2013 - 22:43
Ja mam od wczoraj, jakość filmów pozytywnie mnie zaskoczyła (na razie tylko w pomieszczeniu przy sztucznym świetle). Co do minusów jak na razie, to bardzo niewygodny dostęp do złącz i baterii, odkręcenie czy przykręcenie tej tylnej klapki przychodzi mi z dużym trudem, w dodatku nie wiem jak mocno ją dokręcać, żeby pozostała szczelna, a z kolei jak za mocno dokręcę to potem problem w drugą stronę ... Poza tym dopiero się uczę
Napisano 12 grudzień 2013 - 19:13
Koledzy nie wiem czy w dobrym miejscu się pytam ale nagrany materiał na karcie zapisuje się podwójnie. Jeden plik jest rozdzielczości 1920x1080 przykładowo 194 MB a drugi plik z końcówką w nazwie "thm" jest rozdzielczości 432x240 i zajmuje 7,8MB oczywiście jeden materiał czy tak to ma być czy coś jest nie tak? po co tworzą się dwa pliki jednego materiału o różnych rozdzielczościach?
Napisano 13 grudzień 2013 - 07:36
Ja mam od wczoraj, jakość filmów pozytywnie mnie zaskoczyła (na razie tylko w pomieszczeniu przy sztucznym świetle). Co do minusów jak na razie, to bardzo niewygodny dostęp do złącz i baterii, odkręcenie czy przykręcenie tej tylnej klapki przychodzi mi z dużym trudem, w dodatku nie wiem jak mocno ją dokręcać, żeby pozostała szczelna, a z kolei jak za mocno dokręcę to potem problem w drugą stronę ... Poza tym dopiero się uczę
jeśli wiesz, że będziesz stosował kamerę bez zanurzania - użyj klapki drugiej z zestawu. Masz wtedy bardzo wygodny dostęp do portów (np. podłączanie do komputera, zasilanie zewnętrzne czy mikrofon)
Koledzy nie wiem czy w dobrym miejscu się pytam ale nagrany materiał na karcie zapisuje się podwójnie. Jeden plik jest rozdzielczości 1920x1080 przykładowo 194 MB a drugi plik z końcówką w nazwie "thm" jest rozdzielczości 432x240 i zajmuje 7,8MB oczywiście jeden materiał czy tak to ma być czy coś jest nie tak? po co tworzą się dwa pliki jednego materiału o różnych rozdzielczościach?
Ten typ tak ma i powiem szczerze nie mieliśmy czasu spytać, czemu tak kamera robi, zresztą ze zdjęciami również. Zapewne odpowiedź jest prostsza niż kombinujemy, ale czasu na wszystko brak
Do mnie przyszła paka dzisiaj, niestety nie doszła karta to i testów brak. Na szybko jak dla mnie rewelacja obracany ekran - mogę do klatki w aucie przymocować w dowolnie nieprzeszkadzającym miejscu i ustawić tym wynalazkiem odpowiedni "kadr". Drugi pozytyw - ładowanie pilota przez usb - nie muszę się kopać z bakteriami. Szkoda że nie ma w zestawie prostej ładowarki 230V/USB, ale to jest do przeżycia
To prawda - mała, sprytna ładowarka mogłaby być w zestawie. Domyślam się jednak, że skoro DRIFT ma zestaw ładowarek (ścienna/samochodowa) jako oddzielny produkt a pudełko w projekcie nie przewiduje tego elementu - pewnie jej póki co nie będzie. Niemniej w tej cenie - producent by nie zbiedniał a oferta byłaby jeszcze bardziej kompleta - 100% racji.
tak ja pisałeś wcześniej - jest jeszcze dużo pracy w zakresie poprawy jakości przed producentami kamer sportowych, czy to DRIFT czy GoPro. My, pamiętając nagrania z naszego pierwszego w rękach GoPro HERO5 Wide i DRIFT X170 - jesteśmy już dziś zachwyceni obecną jakością, jaką te małe urządzenia generują. Kamera sportowa to przecież szereg totalnych kompromisów i na końcu cena mimo wszystko budżetowa (choć oczywiście nie przy naszych polskich zarobkach). Ludzie czasem zarzucają, że taki DRIFT czy GoPro są za drogie i jakość mogłaby być lepsza, ale sam jestem fotografem i doskonale pamiętam, że mój standardowy obiektyw do pracy 27-70 kosztował dwa razy więcej niż obecne topowe kamery sportowe. O puszcze nie wspomnęacezary, mam prośbę o jeszcze jeden test "kablowy" jeśli jeszcze masz jeszcze ochotę. Mianowicie gdybyś mógł zrobić krótkie video (dosłownie sekundę, dwie) przewodów elektrycznych, przewody niech będą pod kątem ok. 15 stopni do kadru oraz zdjęcie jpeg w pełnej rozdzielczości 12 mpix, jeśli to możliwe z dokładnie tej samej pozycji (najlepiej gdyby kamera była na statywie albo żeby ją oprzeć o jakiś kamień). Dzięki temu będzie można powiedzieć nieco więcej o skalowaniu video, poprzez przeskalowanie tego zdjęcia 12 mpix dokładnie do rozmiaru klatki video (byle dobrym algorytmem np. Lanczos), następnie porównanie tej klatki z klatką video (która została przeskalowana przez kamerę dużo gorzej). Przy powiększeniu jeden i drugi kabel będą się różnić, myślę że przy takim porównaniu będzie widać różnicę.
Ostatnio ukazał się aparat Sony RX-10. Jest to pierwszy aparat który przy filmowaniu zczytuje swoją pełną matrycę (20 mpix) i przeskalowuje ją do 1920x1080 i to wszystko przy prędkości 60 fps. Dzięki temu jest zredukowana mora, rozdzielczość jest nieco większa i generalnie mniej jest różnorakich artefaktów. Tak więc da się i w przyszłości za rok-dwa będzie to już pewnie powszechna praktyka a więc i wzrost jakości video.
pozdrawiam
Roland
- ciekawa alternatywa - sprawdź!
- oficjalny FB - zapraszamy!
Napisano 13 grudzień 2013 - 08:22
Ten typ tak ma i powiem szczerze nie mieliśmy czasu spytać, czemu tak kamera robi, zresztą ze zdjęciami również. Zapewne odpowiedź jest prostsza niż kombinujemy, ale czasu na wszystko brak
Może podczas podglądu filmów na kamerze odtwarzane są te w mniejszej rozdzielczości... To samo jest w gopro... Jak odtwarza sie filmy poprzez tel to ładuje sie oczywiście ten w mniejszej rozdzialce.
Napisano 13 grudzień 2013 - 09:15
Andrzeju ale nie ma co porównywać kamer sportowych do fotografi. Bo w niej jest wiele onanizmu itp. Idea obecnej kamery sportowej powstała nie jako w opozycji w stosunku do tego co mamy na rynku foto. Kamera ala GP oferuje kamere, fisheye, obudowę w jednym produkcie. Wczęsniej żeby np nurkować trzeba było kupić aprat, obudowe i fisheye. Koszt obudowy dobry 1000zł o fisheye nie wspomnę bo to lekki 1000zł a jeszcze do tego kamera. I funkcjonalnie pojawiło się GP. Takie 3 w 1 za 1/3 ceny Teraz tę idę rozwija Drift i inne firmy
W fotografi połacznie powidzmy takiej idei jest technologicznie nie wykonalne. Po za tym jak mieć 50/1.8, 70-300 (4-5.6) w jednym nie zmienialnym pakiecie. Co innego to technologia kompaktów premium za pare lat.
Napisano 13 grudzień 2013 - 11:23
Chłopaki ma Ktoś doświadczenia z przyssawką montażową z pakietu opcjonalnego? Jak się sprawuje przy większych prędkościach? Chciałem zastosować do samochodu, interesuje mnie jak będzie się np zachowywać przy prędkościach autostradowych
OK, proszę o przeniesienie
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: drift ghost-s, test, footage
GoPro be a Hero → Akcesoria → Akcesoria →
Gimbal Z1 Rider - RECENZJANapisany przez mistrzCK , 22 mar 2015 gimbal, gopro, rider, zhiyun i 4 więcej |
Gorący |
|
|
||
Photo/Video - pochwal się swoimi ujęciami → Sporty motorowe →
Zabawa na Suzuki Vstrom 1000 2014 - polecam kazdemuNapisany przez Ramm , 10 lis 2014 Suzuki V-Strom Zabawa jazda i 9 więcej |
|
|
|||
Porównania → Porównania kamer →
DRIFT GHOST-S, DRIFT HD GHOST na tle GoPro HERO3 BLACK okiem motocyklistyNapisany przez Drift Innovation , 16 wrz 2014 DRIFT INNOVATION, DRIFT GHOST-S i 3 więcej |
|
|
|||
Photo/Video - pochwal się swoimi ujęciami → Pozostałe video →
Romo Mega Trip 2014 - 100% shot with Drift Ghost-S :DyskusjaNapisany przez Drift Innovation , 30 cze 2014 DRIFT GHOST-S |
|
|
|||
Start... → Co kupić ? →
Sony HDR AS100vr / GP Hero3+ / Drift Ghost-s Help ?Napisany przez skyman , 07 maj 2014 AS100vr, Sony HDR, GP Hero3+ i 1 więcej |
Gorący |
|
|