GoPro - ładowanie bateri
Rozpoczęty przez Gość , 10 maj 2013 08:14
Napisano 25 październik 2013 - 16:21
Bateria w nowym gopro 3 black trzyma mi dość krótko. Jest oryginalna, czy to przez to że ładuje ją przez USB i trwa to dość długo ? Mogę mieć za słabe usb czy coś ? Bo ładowanie kamerki od zera potrafi trwać ponad 5 godzin.
Zapraszam na mój kanał Youtube Subskrypujcie i oglądajcie filmy
Napisano 24 listopad 2013 - 00:23
Ale jeśli można przez to uszkodzić kamerę to chyba lepiej będzie zaopatrzyć się w ładowarkę zewnętrzną np z allegro czy dx prawda ? Jeśli już o tym rozmawiamy to prosiłbym o link do jakiejś ładowarki sprawdzonej najlepiej z możliwością podpięcia pod gniazdo poprzez przewód a nie bezpośrednio. Wtedy można ładowarkę położyć np na szafce jeśli przeszkadza wisząc na ścianie czy coś.
Zapraszam na mój kanał Youtube Subskrypujcie i oglądajcie filmy
Napisano 06 grudzień 2013 - 22:26
Witam
Mam pytanie odnośnie ładowania gp 3+ black.
1. Mam ładowarkę od aparatu nikona 5V 0,5A. Czy moge używać jej do ładowania kamerki czy lepiej kupić jakąś 5V i 1A? Podobno jak ładuje się mniejszym prądem to bateria dłużej trzyma. Czy to prawda?
2. Planuje też zakupić ładowarkę USB samochodową. Czy taka będzie dobra? I czy jeśli np. do drugiego gniazda usb podłącze telefon, to czy to 1000mA podzieli się na 2 (500mA telefon i 500mA kamerka) czy będzie ładować prądem 1000mA na obydwa gniazda?
3. Czy ma to jakieś znaczenie jeśli będę ładował kamerkę poprzez kabel usb lub baterię osobno w przeznaczonej do tego ładowarce? Np. czy kamerka może się uszkodzić podczas ładowania usb prądem 1000mA?
Z góry dzięki za pomoc.
#EDIT:
Co sądzicie o tej ładowarce?
Niby do gopro, ale ma 4.2V i 600mA. O ile natężenie prądu mnie nie martwi bo po prostu będzie się dłużej ładować, o tyle napięcie już budzi we mnie pewne podejrzenia. Co o tym sądzicie? Warto kupować czy poszukać coś innego? Tylko pojawia się pytanie co. Wszystkie ładowarki na allegro, do których oddzielnie wkładamy baterię i ją ładujemy (takiej potrzebuje) mają 4.2V i 600mA ;/
Napisano 08 grudzień 2013 - 21:13
odp 1 jeśli natężenie jest mniejsze to czas ładowania się wydłuża to fakt. Zawsze jest lepiej mieć taką jaką proponuję producent. Ale jedynie pilnować aby nie była wyższa od zalecanej.
odp 2 lepiej to pytanie zadaj sprzedawcy, ponieważ tak dokładnie jakie parametry ma każde z wyjść nie ma w aukcji.
odp 3 na forum temat był wałkowany, ja miałem taki przykład bo ładowałem zawsze baterie będące w kamerze. No i tak się stało że później kamera nie była wykrywana przez komputer. Kamera trafiła do serwisu gdzie wymienili mi na nową.
Szukaj z 1A pełno tego na allegro dla gopro, nawet z dodatkowymi bateriami.
Pozdrawiam
Sebastian
MacBooK Retina ME294 15"2.3GHz/16GB/512GB
Używaj funkcji Szukaj na forum, nie stosowanie się do wskazania będzie karane !!
Napisano 22 sierpień 2014 - 12:58
Raczej nie powinno ale w razie zapalenia się baterii spłonie ona razem z kamerą. Raczej nie zdarza się to na codzień ale lepiej dmuchać na zimne. Po za tym z ładowaniem przez kamerę jest problem gdy masz więcej niż jedną baterię.
Trzeba wyciągać i wkładać ładując wszystkie po kolei.
Trzeba wyciągać i wkładać ładując wszystkie po kolei.
- Priders lubi to
- Blog rowerowy
- Profil pinkbike
- Kanał YT
- Profil pinkbike
- Kanał YT
Napisano 22 sierpień 2014 - 13:58
znaczy, ze ladowanie baterii wewnatrz kamery przez USB jest szkodliwe dla samej kamery?
Jest temat o tym żeby nie ładować baterii fizycznie w kamerze, ponieważ sam port w kamerze po kilkunastu ładowaniach może zostać uszkodzony.
Dlatego zalecane jest ładowanie baterii w zewnętrznych ładowarkach.
Pozdrawiam
Sebastian
Używaj funkcji Szukaj na forum, nie stosowanie się do wskazania będzie karane !!
Napisano 22 sierpień 2014 - 20:32
Ja takiego szczęścia nie miałem przy dwóch kamerach. Jedna padła po 2 miesiącach a druga po 12.
Mając 5-6 baterii się ładowało ile wlezie, kurde jak sobie przypomnę jak miałem timer ustawiony aby co 2,5h budził mnie abym mógł zmienić baterię następną do ładowania
To były czasy
- djwiocha i klamothp lubią to
Pozdrawiam
Sebastian